Nyheter
 • Låt sången ta plats på din skola
  Idag skickar Kungl. Musikaliska Akademien och Sjungande barn ett brev till Sveriges samtliga rektorer och skolledare i grundskolan. Anledningen är att det på vissa håll just nu aviseras att minska utrymmet för estetiska ämnen i skolan när det istället borde öka mot bakgrund av aktuell forskning om sångens positiva effekter. Akademien vill uppmuntra till att låta sången och musiken ta mer plats i skolan.
  Läs mer


 • Bennys och Björns musikgåva ska få fler barn att sjunga
  Svenska barn sjunger allt mindre och riskerar därmed att gå miste om en viktig resurs i livet. Som en gåva till Sveriges alla barn har Benny Andersson och Björn Ulvaeus skrivit låten Buller och bång . Låten tillägnas Kungl. Musikaliska Akademiens verksamhet Sjungande barn, för att uppmärksamma barns rätt till sina röster genom sång. Den 15 september framför barnkörer från Linköping och Västerås låten för första gången vid en direktsänd sångarhyllning med anledning av H.M. Konungens 50 år på tronen. Låten läggs sedan upp som fri not på Sveriges Körförbunds hemsida, tillgänglig för alla att ladda ner.

  Läs mer


 • Plats för musik i Musikaliska Kvarteret
  Efter en lång tid av motgångar för Musikaliska Kvarteret öppnar nu den anrika byggnaden på Nybrokajen 11 flera av sina rum och salar för övning, repetitioner, inspelning och undervisning. Det är Musikaliska Kvarteret som står bakom satsningen som riktar sig till alla musiker i Stockholmsområdet i behov av lokaler på kort eller lång sikt.

  Läs mer


 • 100 år av musikaliskt hetluft
  Följ musiklivet och Kungl. Musikaliska Akademien från 1920 och fram till idag genom akademiens årsskrifter som nu finns att ladda ner från hemsidan. Ett sekel av heta musikpolitiska debatter, festligheter, firade debutanter och vördade jubilarer, banbrytande premiärer och tankeväckande historiska återblickar. Nu kan du dessutom ta del av vår senaste årsskrift – om musikåret 2022.

  Läs mer

Stipendier

 • Dags att söka lokala stipendierna
  Sista ansökningsdag 18 oktober 2023
  Läs mer
 • Sök årets ensemblestipendier
  Ansökan stängd
  Läs mer
 • Dags att söka nationella stipendierna
  Ansökan stängd
  Läs mer

Akademiens publikationer

Kungl. Musikaliska Akademiens skriftserie innehåller mer än 100 titlar inom de mest skiftande områden. Flera publikationer är kostnadsfritt nerladdningsbara. Läs mer. Öppnas i nytt fönster.

Akademien på Youtube

En del av akademiens evenemang filmas eller livestreamas och finns tillgängligt att titta på när som helst. Läs mer och titta.

Akademien på Instagram!

Kalendarium

2023-10-03 16.30
Eric Ericsonhallen

Svensk kör – kulturarv, konstform med internationell spets

Seminarium

Läs mer

2023-10-10 17.30
Kungl. Musikaliska Akademien

Sammankomst 2023

Ledamöterna sammanträder

Läs mer

2023-10-18 09.30
Nubiska rummet, Sveriges Riksdag

Musik som räddar liv – en resurs att räkna med

Riksdagsseminarium

Läs mer

2023-10-27 17.50
Rikssalen, Uppsala slott

500 år av kunglig musik – festkonsert i Uppsala

Konsert

Läs mer

2023-11-11 13.00
Konstakademiens hörsal, Fredsgatan 12

Musiken i tid och rum

Klingande seminarium

Läs mer

Musikens år 2021

Musikens-år-2021


Vi firade Musikens år 2021 och Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum med 170 musikaliska händelser runt om i hela Sverige från Ystad i söder till Piteå i norr.
Läs om jubileet här.

 

 

Levande Musikarv

Syftet med Levande musikarv är att tillgängliggöra den dolda svenska musikskatten och göra den till en självklar del av konsertrepertoaren. En stor del av den äldre svenska konstmusiken är idag otillgänglig eftersom notmaterial saknas eller är i så dåligt skick att det är oanvändbart. Det gäller även verk av våra mest framstående tonsättare. I Levande musikarvs databas hittar du information om hundratals svenska tonsättare och tusentals musikverk. Du kan även ladda ner notutgåvor helt gratis. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Unga tankar om musik

Unga tankar om musik (UTOM) är ett fristående och oberoende nätverk som ska ta till vara på den idérikedom, potential och röst som unga verksamma i det professionella musiklivet besitter. I UTOM ska musikpersonligheter från alla genrer mötas, utvecklas, nätverka och tillsammans arbeta för framtidens inkluderande, utmanade, toleranta och djärva kulturklimat. Kungl. Musikaliska Akademien är Unga tankar om musiks beskyddare. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

 

Sjungande barn

Alla barn ska få tillgång till sin röst med musiken som livslång resurs för självförtroende och hälsa. Vi har satt igång en landsomfattande rörelse som stärker samverkan mellan musikliv och skola, nationellt såväl som lokalt, där möjligheter och skäl för barns tillgång till sina röster synliggörs, utvecklas och där musikämnet i skolan värderas högt. Läs mer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om Akademien

”Akademien har till ändamål att främja tonkonsten och musiklivet. Den skall därvid följa utvecklingen inom det svenska och internationella musiklivet, ta initiativ för att gagna musikkulturen samt på musikens skilda områden stödja utbildning, forskning och konstnärligt utvecklingsarbete.”

Ur Kungl. Musikaliska Akademiens stadgar, fastställda av regeringen den 22 december 2020

Övrigt

Akademiens publikationer

Kungl. Musikaliska Akademiens skriftserie innehåller mer än 100 titlar inom de mest skiftande områden. Flera publikationer är kostnadsfritt nerladdningsbara. Läs mer. Öppnas i nytt fönster.

Akademien på Youtube

En del av akademiens evenemang filmas eller livestreamas och finns tillgängligt att titta på när som helst. Läs mer och titta.

Akademien på Instagram!