Musicum, Uppsala

Alfvénsymposium Uppsala universitet 13-14 oktober

Symposium

Den 13-14 oktober 2022 arrangeras av Uppsala universitet ett vetenskapligt symposium rörande Alfvén, hans sammanhang, verk, liv och tid.

Hugo Alfvén, som i år skulle ha fyllt 150 år, har påverkat det svenska nittonhundratalets musikliv på en rad områden. Han hör till de mest spelade tonsättarna, med en rik produktion i alla för sin tid gängse former, från solosånger och körmusik till en betydande symfonisk produktion. Han har därutöver satt avtryck inom områden som folkmusikinsamling och musikutgivning, inom musikvetenskapen (för vilken han var en stor ivrare), som kördirigent och som ledare inom universitetsmusiken i Uppsala. Han var dessutom en skicklig bildkonstnär.

Konferensen äger rum i Uppsala, i Musicums lokaler på Kyrkogårdsgatan 4 (som under en tid var Alfvéns tjänstebostad). Symposiet äger rum inom ramen för årets uppmärksammande av Alfvén och arrangeras av institutionen för musikvetenskap och Musicum, Uppsala universitet, i samarbete med Alfvénfonden, och Kungl. Musikaliska akademien.

I anslutning till symposiet arrangeras flera evenemang såsom en kammarmusikkonsert på fredagen (14/10) och två konserter på lördagen (15/10) med ensemblerna Kungliga Akademiska kapellet, Uppsala University Jazz Orchestra, Allmänna Sången, Orphei Drängar, Uppsala Akademiska Kammarkör, La Cappella, Uppsala Blåsarsymfoniker. Konferencier: Stina Ekblad.

Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.