Crusellhallen, Linköping Konsert och kongress

Avsked från vildgässen – beställningsverk av Britta Byström

Konsert

Fredag 17 september kl 19.00

Inledning av Svensk Blåsmusikfestival 2021

Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Emil Eliasson
Solist: Filip Korošec, slagverk
Dansare: Linköpings balettensemble
Koreograf: Matilda Larsson

Program:
Philip Glass Glassworks – OPENING, sats 1
Avner Dorman Frozen in Time – Indoafrica, sats 1
Britta Byström Avsked från vildgässen
Camille Saint-Saëns Djurens karneval

Konserten är avstampet för Svensk Blåsmusikfestival 2021 – festivalen som är så viktig för blåsmusiken i Sverige och Östergötland. Konserten är även en del av firandet av Kungl. Musikaliska Akademien 250 år.

Denna konsert kommer i huvudsak att präglas av Britta Byströms verk Avsked från vildgässen som komponerades av henne under hösten 2020 på beställning av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige, som på detta sätt ville fira Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum 2021. Det var ett speciellt uppdrag – verket skulle skrivas i sju olika versioner för att kunna spelas av landets alla professionella blåsorkestrar. Gemensamt för blåsorkestrarna är att ingen av dem i stort sätt har några stråkinstrument, men i övrigt är besättningarna förbluffande olika. Ett musikverk som ska uppträda i sju olika kostymer får inte vila alltför mycket på detaljer, utan måste vara igenkännbart på håll – som ett fågelsträck på himlen. Hon hade precis läst ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och i tanken omvandlades blåsmusiken som färdades genom Sverige till Lagerlöfs vildgässflock. Från tanken skapade hon musik som växlar mellan flykt och vila och som också gestaltar de sju gässens V-form och deras vana att byta platser med varandra för att alla ska få ta igen sig mellan varven. Verket kommer att gestaltas av en danskomposition framförd av Linköpings balettensemble, koreograferad av Matilda Larsson.

Den unge lovande slagverkssolisten Filip Korošec, som tidigare i år vann Blåsmusikpriset 2021, framför verk av Philip Glass och Avner Dorman.

Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.