Palladium i Växjö

Cellon i centrum

Interpretpriskonserter med Torleif Thedéen
Boka biljett HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här får vi chansen att möta denne kritikerhyllade världs­artist som förra året tilldelades Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris för sitt inspirerande musicerande, » känne­tecknat av värme, briljans och kvalitet in i minsta detalj. «

Europa, Usa, Australien, Nya Zeeland, Japan, Sydafrika och Sydamerika. Överallt har Torleif Thedéen spelat inför fullsatta salonger. Thedéen är utbildad vid Edsbergs musikinstitut, och spelade därefter i bland annat Radiosymfonikerna fram till 1985 då han vann tre av världens mest prestigefyllda cellisttävlingar. Förutom att vara en hyllad solocellist, är han även flitigt anlitad som kammar­musiker och spelar i flera konstellationer i framför allt Europa.

På programmet står bland annat Robert Schumanns passionerade cello­konsert, komponerad i rasande fart under två intensiva höstveckor i mitten av 1800-­talet. I Vivaldis känslomässigt laddade dubbelkonsert musicerar Torleif med en av de många musiker som inspirerats av honom, Musica Vitaes cellist Daniel Tengberg. Dessutom fortsätter orkesterns fruktbara och spännande samarbete med tonsättaren Britta Byström. I höstas fick vi lyssna till A walk to Gade och nu är det dags för ett uruppförande av en ny » promenad « – denna gång till 1800-talets Ryssland och Tjajkovskij. Den ryske tonsättarens romantiska Serenad för stråkar avslutar kvällen. Här flödar hans skapargeni fram som en aldrig sinande ström och Tjajkovskijs egen åsikt var att detta var något av det bästa han skrivit.

Musik av

Britta Byström, Robert Schumann, Pjotr Tjajkovskij, Antonio Vivaldi

Medverkande

Musica Vitae
Dorota Siuda – konsertmästare
Torleif Thedéen – cello, musikalisk ledning
Daniel Tengberg – cello

Speldatum

16 februari Växjö Palladium, 19.00 (introduktion 18.15)
17 februari Vänersborgs kyrka, 17.00
18 februari Jönköping Kulturhuset Spira, 18.00

Boka dina biljetter HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.