Gustav Vasa Kyrka i Stockholm

En orgelkonstens gyllene epok

Föreläsning om tonsättarorganister i Stockholm under tidigt 1900-tal
Fri entré!

Under decennierna strax efter förra sekelskiftet var en rad framstående tonsättare organister i Stockholms kyrkor. Främst är det kanske Emil Sjögren, Otto Olsson och Oskar Lindberg vi minns, men här fanns även Gustaf Hägg och Harald Fryklöf. I den expanderade staden uppfördes nya kyrkor. Till sitt förfogande hade organisterna därför stora nybyggda instrument, på andra håll nyligen utvidgade. Sjögren var föregångsmannen som med sin improvisationskonst drog stora skaror till gudstjänsterna i S:t Johannes kyrka på Brunkebergsåsen. 

Det var en orgelkonstens gyllene epok, då organister av senromantiskt märke kom att bilda något som kan kallas Stockholmsskolan. Musikforskaren och organisten Sverker Jullander berättar om ett väsentligt kapitel i den svenska musikhistorien och organisterna Hans Fagius och Mattias Wager levandegör musiken i Gustav Vasa kyrka, en av de kyrkor som byggdes under tidigt 1900-tal och vars orgel fortfarande är i bruk.

Medverkande:
Sverker Jullander, professor, ledamot av Kungl. Musikaliska akademien
Hans Fagius, professor, ledamot av Kungl. Musikaliska akademien
Mattias Wager, domkyrkoorganist, ledamot av Kungl. Musikaliska akademien

Detta evenemang ingår i "Själen, kroppen, jorden och rummet" – en föreläsningsserie i samarbete mellan sex akademier om kyrkan, konsten och vetenskapen. Samtliga föreläsningar i serien hittar du här (pdf). Pdf, 3.4 MB, öppnas i nytt fönster.