Göteborg och flera orter i Västra Götaland

Göteborgs internationella orgelfestival

Festival som bjuder på konserter, seminarium och utbildning

DATUM OCH TID: 13 oktober 2021 kl. 12.00 - 24 oktober kl. 21.00
Arrangör:
Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi

Göteborgs konserthus, kyrkor i Göteborg och andra västsvenska städer

2021 års upplaga av Göteborgs internationella orgelfestival har temat ”Möten”. Ett fokus är invigningen av den nya orgeln i Göteborgs konserthus, med bland annat uruppförande av ett verk för orgel och orkester av B. Tommy Andersson. I festivalen ljuder även två andra unika Göteborgsinstrument: den nordtyska barockorgeln i Örgryte nya kyrka och den nyligen restaurerade senromantiska Lundén-orgeln i Vasakyrkan.

Konsertprogrammen omfattar ett brett spektrum av musik för orgel och andra instrument, från tidig barock till nyskrivna verk. Vi uppmärksammar två av den tidiga barockens främsta orgeltonsättare, Jan Pieterszoon Sweelinck (1562–1621) och Michael Praetorius (1571–1621), och presenterar flera beställningsverk. De ca 30 konserterna hålls i Konserthuset, i kyrkor i Göteborg och på andra platser i regionen.

I festivalen ingår även workshops och föreläsningar med internationella musiker och forskare. För barn och ungdom pågår parallellt Lilla orgelfestivalen, med orgelbyggarworkshops, orgelsagor och orgelsafari. Samtliga konserter görs tillgängliga genom livestreaming.

Festivalen arrangeras av Föreningen för Göteborgs internationella orgelakademi med stöd från bland andra Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad samt kyrkoförsamlingar i Göteborg och regionen. Konstnärlig ledare är Hans Davidsson. Medverkande: Edoardo Bellotti, Manfred Cordes, Hans-Ola Ericsson, Anna von Hausswolf, Nathan Laube, Kimberly Marshall, Catalina Vicens och många andra.

Läs mer om festivalen här. Länk till annan webbplats.