Prins Eugen Waldemarsudde, Stockholm

Hugo Alfvén – konst och musik

Konstutställning

1 maj – 16 oktober

Vernissage 1 maj

En för allmänheten mindre känd sida av Hugo Alfvén presenteras i denna utställning på Prins Eugen Waldemarsudde – den som målare i olja och akvarell. Alfvén, som framför allt är ihågkommen som en av Sveriges mest kända tonsättare, kom tidigt att ägna sig åt landskapsmåleri, först i en nationalromantisk anda och därefter med detaljerade och ljusdränkta skildringar från vistelser bland annat på Capri.

I utställningen visas även ett antal verk av Alfvéns konstnärsvänner, såsom Alice Nordin, Marie Krøyer, prins Eugen, Anders Zorn och Carl Milles. Denna utställning i Bernadotterummet ingår i det rikstäckande 150-årsjubileet av Hugo Alfvéns födelse och arrangeras, med tillhörande föredrag och konserter, i samarbete med Kung. Musikaliska Akademien, Alfvéngården i Tibble och Hugo Alfvénfonden.

I samband med öppnandet av utställningen på Alfvéns födelsedag den 1 maj, avtäcks även en byst av tonsättaren som har utförts av skulptören och hovsångaren Karl-Magnus Fredriksson. Bysten har tillkommit på uppdrag av Sångsällskapet Orphei Drängar inför Hugo Alfvéns 150-årsjubileum 2022 och ska placeras permanent på Alfvéngården i Tibble så småningom.

Waldemarsuddes konsertverksamhet "Musik på udden" med Alfvéntema presenteras i kalendariet, mer information kommer.

Läs mer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.