Scenkonstmuseet, Stockholm
Konsert och föreläsning
Måndag 17 mars 2025 kl 18.00
Scenkonstmuseet
Rytm, dans, ton och språk. Det musikaliska språket påverkar våra hjärnor från fosterstadiet till dödsbädden. Professor emeritus Gunnar Bjursell är en av grundarna till Karolinska Institutets plattform Den kulturella hjärnan, där den internationella spetsforskningen om relationen mellan kultur, hjärna, lärande och hälsa fortlöpande presenteras. I denna Klingande Akademi berättar Bjursell om aktuella forskningsrön på området i levande dialog med Stockholms saxofonkvartett och dansaren Efva Lilja.
Klingande Akademien på Scenkonstmuseet blir en helhetsupplevelse som både ger fördjupad förståelse för forskningen och rent bokstavligen illustrerar sambandet mellan vetenskap, musik och kultur. Gunnar Bjursell mottog förra året Bernadottepriset för sin mångåriga forskning kring kulturens betydelse för hjärna, hälsa och välbefinnande.
Klingande Akademien produceras i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Scenkonstmuseet och Kungliga Patriotiska sällskapet och äger rum i årets upplaga av Svensk musikvår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Fri entré
Boka din plats här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Matthew Peterson, ur Smooth Fat Nasty (2017)
Marie Samuelsson, ur Signal (1991)
Sten Melin, Källarbacksvariationerna för saxofonkvartett (1993)
Aftab Darvishi, Hidden Dreams (2018)
Gunnar Bjursell, professor emeritus i genetik och biologi (Karolinska Institutet)
Stockholms Saxofonkvartett
Mathias Karlsen Björnstad, sopransaxofon
Jörgen Pettersson, altsaxofon
Theo Hillborg, tenorsaxofon
Linn Persson Kornhammar, barytonsaxofon
Efva Lilja, dans
Gunnar Bjursell
är professor emeritus i genetik och biologi samt en pionjär inom svensk kulturmedicinsk forskning. Han har tidigare forskat kring geners betydelse för folksjukdomar men har under de senaste decennierna fokuserat på sambandet mellan kultur, hjärna och hälsa.
Vid slutet av 1990-talet började Bjursell intressera sig för det tvärvetenskapliga forskningsfältet kulturmedicin, där konstnärliga uttryck har visat sig ha en påtaglig inverkan på människors psykiska och fysiska hälsa. Trots initial skepsis från kolleger fortsatte han sitt arbete och har bland annat koordinerat satsningen "Kultur och hälsa" vid Göteborgs universitet. Vid Karolinska Institutet har Bjursell grundat Cultural Brain Initiative och den akademiska webbplatsen Den kulturella hjärnan, där forskning om kulturens effekter på hjärnan samlas och tillgängliggörs. Han menar att musik, konst och dans har stor betydelse för socialt samspel, kreativitet, kognition och livslångt lärande – områden där forskningen ständigt gör framsteg.
År 2024 tilldelades Bjursell Bernadottepriset för sin mångåriga forskning och folkbildande insats om kulturellt engagemangs effekter på hjärnan, välbefinnandet och hälsan.
Stockholms Saxofonkvartett
Kvartetten som bildades 1969, har fått sig tillskrivet mer än 700 verk av svenska och utländska tonsättare. Ensemblens nuvarande besättning består av Linn Persson, Theo Hillborg, Jörgen Pettersson och Mathias Karlsen Björnstad.
Stockholms Saxofonkvartett drivs av en obändig lust att ständigt utforska och spränga gränserna för vad som sägs vara konstnärligt möjligt att åstadkomma. De framträder ofta på internationella festivaler, i opera- och konserthus.
Kvartetten har stor resvana – de har turnerat runt om i Europa (t. ex. Baltikum, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Ungern, Grekland, Polen, Bosnien, Serbien, Kosovo, Rumänien, Ryssland, Georgien, Ukraina), och de har framträtt i Iran, Bolivia, USA, Turkiet, Egypten, Israel, Sydafrika, Japan, Kina och Mongoliet.
Stockholms Saxofonkvartett sprider svensk musik i utlandet och tar med sig nya musikaliska erfarenheter och upplevelser hem till den svenska publiken.
Efva Lilja
är konstnär och arbetar globalt med koreografi som dans, bild och text i verk som tar oss genom olika medvetandelager, erotiska episoder, kontemplativ stillhet eller lekfullhet med politisk udd. Hon är en okonventionell konstnär som med koreograferade förlopp erbjuder bilder och ord att använda i det verklighetsgörande där vardagliga skeenden och handlingar omprövas och ges nya uttryck. Hon skapar gränsöverskridande verk som ofta omskrivits som mycket vackra, poetiska, kontroversiella och många gånger banbrytande inom det koreografiska fältet.
Smooth Fat Nasty (2017) av Matthew Peterson
Innan jag började skriva detta stycke för barytonsaxofonisten Linn Persson spelade vi in Linn när hon testade olika klanger och tekniker på sitt instrument. Smooth, fat, nasty var de första tre ord som dök upp i mitt huvud för att beskriva hennes spel i dessa videor. Stycket skrevs för att uruppföras vid Sound of Stockholm-festivalen 2017. Det var viktigt för mig att komponera något för Linn som var rytmiskt och klangligt vitalt – omväxlande kaxigt, flyktigt, funkigt och jordnära.
(Översatt till svenska av Anna Hedelius)
Signal (1991) av Marie Samuelsson
Stycket innebar ett genombrott för Marie Samuelsson som tonsättare. "Signal är en undersökning och koncentration i rytmer och polyrytmik. Accenterna förflyttas mot sextondelspulsen som spelas med det speciella spelsättet 'slap-tounge'."
Källarbacksvariationerna för saxofonkvartett (1993) av Sten Melin
Recept ett känt tema ett antal stilelement ett ogenerat förhållande till skamgrepp de bästa musiker som tänkas kan blanda samman detta i en mental mixer på högsta effekt använd refrängen som gurgelvatten Källarbacksvariationerna är tillägnat mina tre barn som höll på att dansa sig fördärvade under kompositionsarbetet samt Stockholms saxofonkvartett vars spelglädje gör detta stycke möjligt.
Hidden Dream (2018) av Aftab Darvishi
Det här verket är resultatet av ett minnesvärt samarbete med Stockholms Saxofonkvartett som jag träffade för första gången 2016 i Teheran. Jag fick möjligheten att arbeta tätt ihop med kvartetten under enveckolång residens i Stockholm, då jag komponerade ett nytt verk på beställning av saxofonkvartetten med stöd från Kulturrådet.
I Hidden Dream utforskar jag den blandning av färger och texturer som saxofonkvartetten bjuder. Det är en unik instrumentbesättning som jag tycker har en perfekt klang för att berätta historier. I detta verk är det historier om kvinnliga konstnärer i Iran som berättar om deras erfarenheter av att skapa och dela med sig av sin konst.
(Översatt till svenska av David Saulesco.)