Nathan Milsteinsalen, KMH

Klingande Akademi: Gunnar Bucht

Seminarium med musik

fredag 24 mars 2023 - 16:00
Kungl. Musikhögskolan Länk till annan webbplats. Nathan Milsteinsalen
Fri entré men plats måste bokas! Boka din plats här i god tid. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program

Gunnar Bucht (1927): Dialog (2022) uruppförande
Gunnar Bucht: ur Concerto de Marle (1998/2022)
Gunnar Bucht: ur Stråkkvartett nr 6 (2022)

Medverkande

Hans Gefors, moderator Länk till annan webbplats.
Gunnar Bucht Länk till annan webbplats.
Jörgen Pettersson, saxofon Länk till annan webbplats.
Cecilia Gelland Länk till annan webbplats., viola
Håkan Dahlén, orgel Länk till annan webbplats.
Jonna Simonsson, violin
Josef Andersson, violin
Ludvig Dahlström, viola
Lavinia Scarpelli, cello

Gunnar Bucht hör till de mest betydande svenska moderna tonsättarna. Han har komponerat över 50 orkesterverk och konserter, en mängd kammarmusik, vokalverk och sceniska verk såsom operan Tronkrävarna som hade premiär 1966. Han har varit ordförande för Fylkingen och för Föreningen Svenska Tonsättare, kulturattaché i Bonn, professor i komposition och därefter rektor vid Kungliga Musikhögskolan. Som musikvetare har han forskat om äldre musik och undervisat vid Stockholms universitet. Han är fortfarande vid 95 års ålder aktiv som tonsättare, med färska uruppföranden bara under årets upplaga av Svensk Musikvår. I ett samtal med tonsättarkollegan Hans Gefors reflekterar Bucht över sin karriär och över den svenska musikhistorien.

Samtalet interfolieras med musik av Gunnar Bucht. Jörgen Pettersson uruppför Dialog för solosaxofon. En kvartett från Kungliga Musikhögskolan och Edsberg framför ett utdrag ur Buchts sjätte stråkkvartett, som de uruppfört tidigare samma dag. Och så bjuder Cecilia Gelland och Håkan Dahlén på ett parti ur Buchts Concerto de Marle, ursprungligen en konsert för viola och orkester men här i en transkription för viola och orgel av Jörgen Häll.

För den som vill höra mer av Gunnar Buchts musik så uruppförs hans sjätte stråkkvartett på en lunchkonsert som äger rum 12.30 i samma lokal, samma dag. För den som vill gå även på den konserten så kan man boka fribiljetter genom Svensk Musikvårs hemsida, här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seminariet är en del av festivalen Svensk Musikvår Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och arrangeras i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Kungl. Musikhögskolan.