Lunds domkyrka

Lördagskonsert med organisten och musikforskaren Jonas Lundblad

Konsert

Lördag 9 oktober kl 10-11

Lunds domkyrka

Konserten är en del av den serie av konserter med svensk orgelmusik där Lunds domkyrka uppmärksammar Kungliga Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum som firas i år.

Program:
Hermann Berens (1826-1880)
Fantasie c-moll
1) Allegro con fuoco
2) Andante con moto
3) Allegro con fuoco

Gustaf Mankell (1812-1880)
Andante serioso, ur Orgelsonat f-moll

Johan-Magnus Sjöberg (*1953)
Konsertfantasi "och i alltets mitt" (2021)

Dagens konsert sätter fokus på den generation lärare som förvandlade Kungliga Musikaliska Akademiens undervisningsverk till ett modernt konservatorium. Med inspiration från Felix Mendelssohns konservatorium i Leipzig höjde de från mitten av 1800-talets metodiskt den musikteoretiska och speltekniska nivån till kontinental standard.

Den tyskfödde Hermann Berens kom som tjugoåring till Sverige och verkade först som musikdirektör vid militären i Örebro. I Stockholm var han från 1860 kapellmästare och uppskattad lärare i komposition vid konservatoriet. Berens var ytterst produktiv som tonsättare och efterlämnade några få men viktiga verk för orgel. Hans stora Fantasie blev snabbt ett paradnummer för svenska organister med virtuosa ambitioner och spelades bland annat vid 1871 års invigning av den nya Åkermanorgeln i Uppsala domkyrka. Här blandas eldig dramatik med spår av stadig militärmusik. I den lyriska mellansatsen märks kontrasterna mellan uttrycksfulla solostämmor och orgelns fulla klang.

Gustaf Mankell byggde som lärare och professor under fyra decennier upp den moderna svenska orgeltraditionen. I princip samtliga betydande organister under senare delen av 1800-talet hade fostrats genom hans krav på drivet pedalspel och en säker tonbildning. Mankell var själv tidens främste svenske organist och skrev stora mängder musik för sitt instrument. Hans stora orgelsonater från 1870-talet sammanfattar en hel karriärs kompositioner och innehåller några brett anlagda långsamma satser som Andante serioso ur f-mollsonaten. Mankell blev en del av den svenska litteraturhistorien genom det porträtt August Strindberg skapade av hans undervisning i sin novell Den romantiske klockaren på Rånö.

Konserten avslutas med "och i alltets mitt" av Johan-Magnus Sjöberg som denna helg avslutar en lång och innehållsrik karriär som organist och körledare i Lunds pastorat och Allhelgonakyrkan. Inte minst har Johan-Magnus bidrag till Lunds kulturliv synliggjorts genom hans breda och mångfacetterade produktion som tonsättare. Stycket är helt färskt och bygger på 2019 års kantat (med samma namn) till 50-årsjubiléet av orgeln i Allhelgonakyrkan.

Jonas Lundblad är organist och musikforskare. Han studerade kyrkomusik och fördjupade sig i orgelinterpretation i Malmö, Lübeck och Piteå. En rik frilansverksamhet både som orgelsolist och tillsammans med körer och orkestrar har fört honom till många länder i Europa. Repertoaren är främst hämtad från romantik och nutid, med särskilt fokus på svensk musik samt Olivier Messiaens verk. Lundblad är forskare och lärare vid till Musikvetenskapliga institutionen, Uppsala universitet.
Han arbetar på olika sätt med historisk musikestetik, i anslutning till både filosofi och teologi. För närvarande arbetar han med den svenska upplysningstidens musik och är redaktör för en kommande historieskrivning över kyrkomusikens utveckling i Sverige. Under hösten 2021 utkommer han med albumet Vogler to Netzel: Swedish Organ Culture in the 19th Century på Caprice records.