Lvivs orgelhall

Luhansk Filharmonin spelar svensk musik i Lviv

Konsert

Söndagen den 29 januari ger Luhansk Filharmonin en konsert med svensk musik i Lviv, i västra Ukraina. Sedan Rysslands invasion av Ukraina, februari 2022, har orkestern tvingats fly fronten. Daniel Hansson, Director Musices vid Malmö universitet, har bjudits in att dirigera konserten.

Under 2022 har Kungl. Musikaliska Akademien arbetat för att samla in donationer till stöd för återuppbyggnaden av Ukrainas musikliv. Privatpersoner, organisationer och företag har bidragit till insamlingen. Genom dessa donationer kan akademien nu ge bidrag till att stödja Luhansk Filharmonin med ett elaggregat – ett behov identifierat av orkestern för att skapa stabilitet i i strömförsörjningen under konserter.

En orkester i exil. Luhansk ligger nära den ryska gränsen och konserthuset där har bombats sönder. Det har tvingat orkestern att fly till västra Ukraina. Deras konsertsäsong fortsätter i väntan på att de kan återvända till Luhansk.

– Kulturen har visat sig allt viktigare för ukrainare, det är många som kommer på konserterna, säger Daniel Hansson i ett pressmeddelande. Under extrema förhållanden värderar man kultur ännu mer. Det är något som gör att de också orkar ta kampen. Rätten att få vara en demokrati och uttrycka sig konstnärligt är skäl nog att gå i krig.

Programmet kretsar kring svenska legender och sagor.

– Genom min gästprofessur på Lviv National Academy of Music och mitt mångåriga samarbete med ukrainska musiklivet kom förfrågan om att göra ett program. Här önskade man uttryckligen svensk musik vilket jag brinner för, säger Daniel Hansson.

Under konserten i Lviv framförs Kurt Atterberg – Värmlandsrapsodi, Op. 36, Hugo Alfvén – Swedish Rhapsody (Dalarapsodi), op. 48 och Gunnar de Frumerie – Symfoniska variationer.

Plats: Lvivs orgelhall

Länk till information om konserten på Facebook (på Ukrainska). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stöd Ukrainas musikliv.