Uppsala Konsert och Kongress

Mats Edén med vänner

I samarbete med Uppsala Konsert och Kongress arrangerar Kungl. Musikaliska akademien en hyllning till den första musikern som tilldelas Folkmusikpriset. Det blir en helkväll med godbitar ur Mats Edéns karriär.

Kungl. Musikaliska akademien delar ut ett stort antal stipendier och priser och ett av de mest prestigefyllda är Folkmusikpriset som 2015 tilldelades Mats Edén med motiveringen:

Mats Edén tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Folkmusikpris för sitt lysande konstnärskap. Som spelman, kompositör och pedagog är han egensinnig, virtuos och alltid nyskapande med ett djupt personligt fiolspel i centrum. Med kunskap och lekfull elegans förenar han ett outtröttligt sökande efter ålderdomliga spelsätt med experiment och avantgarde.

Medverkande:
Mats Edén
Lena Willemark
Jonas Simonson
Göran Månsson
Leif Stinnerbom
Terje Isungset
Carl-Axel Dominique

Om priset:
Kungl. Musikaliska akademiens Folkmusikpris som delas ut vartannat år tilldelas en person eller en ensemble för ett konstnärskap av stor betydelse för folkmusik i Sverige. I begreppet folkmusik innefattas inhemska och invandrade folkmusiktraditioner i Sverige idag. Prissumman är på 100 000 kronor och delades för första gången ut 2015.

Läs mer om akademiens priser