Uppsala Akademiska Kammarkör

Nyårskonsert för freden

LIVESÄNDNING

På nyårsdagen får Händels, Haydns samt Högbergs nykomponerade musik ljuda som ett hoppets tecken i en prövad tid.

Efter ett års uppehåll är Uppsala Akademiska Kammarkör äntligen tillbaka med sin nyårskonsert med Drottningholms Barockensemble och med förhoppningen om 2022 som ett fredens år. Det blir musik av Händel, Haydn och en världspremiär av ett nykomponerat verk av Fredrik Högberg.

Händel skrev ett Te Deum och Jubilate för att högtidlighålla undertecknandet av fredsavtalet i Utrecht 1713 efter det spanska tronföljdskriget, som hade dragit in nästan hela Europa i ett 15 år långt krig.

Drygt 75 år senare hotades på nytt de europeiska och nordafrikanska kontinenterna av krig genom Napoleons härjningar. Splittring, ödeläggelse, svält och politiskt kaos följde. Haydn skrev sin Missa in Angustiis (Mässa i nöd/prövning), mitt under pågående krig med förminskad besättning då blåsarna befann sig i fält.

Om Händels stycken manifesterar glädjen över freden illustrerar Haydns mässa faran och krigsångesten. Trots det klingar hoppet om fred även genom Haydns mässa. Även den betraktas därför idag som en fredsappell.

Det blir dessutom ett uruppförande av Jubilee Theme, som komponerats av Fredrik Högberg, på beställning av Gehrmans musikförlag och Rosenborg-Gehrmans stiftelse för att högtidlighålla Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum 2021.

Plats: Biskopsgatan 3, Uppsala
OBS: Vaccineringsbevis för COVID-19 krävs. Läs mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Konserten livestreamas!

Medverkande:
Susanne Rydén, Preses Kgl. Musikaliska Akademien
Karin Dahlberg, sopran
Lars Arvidson, bas
Stina Ekblad, recitatör
Uppsala Akademiska Kammarkör
Drottningholms Barockensemble
Stefan Parkman, dirigent

Mer information och biljetter på UAK:s hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.