Konserthuset Stockholm

Operan Gustaf Wasa

Konsert

Söndag 11 juni, Konserthuset Stockholm

Gustaf Wasa utspelar sig under den danska belägringen av Stockholm i början av 1520-talet. En makaber höjdpunkt är den danske kungen Kristian Tyranns kröningsbankett och det efterföljande Stockholms blodbad. Danskarna hotar att fortsätta blodbadet med kvinnor och barn om inte Gustaf Wasa ger upp frihetskampen.

Musiken är komponerad av den tyske tonsättaren Johann Gottlieb Naumann, som blivit kallad till Sverige efter att Gustav III hade fått en idé om en opera. Hovpoeten Johan Henric Kellgren skrev texten, efter utförliga skisser av Gustav III. 1786 uruppfördes Gustaf Wasa, som länge var Sveriges nationalopera.

Naumann kombinerade det bästa från italiensk och fransk stil i musiken. ”Om det upphöjda och storslagna i den franska operan förenas med det melodiska i den italienska, då blir detta det skönaste som denna konst kan frambringa”, skrev han i ett brev. Operan blev en succé och är den mest spelade svenska operan genom tiderna – sen föll den i glömska.

Denna pärla ges nu i konsertversion och sångarna kommer från det svenska toppskiktet. Bland dessa kan nämnas sopranerna Elin Rombo och Hillevi Martinpelto, tenorerna Michael Weinius och Joel Annmo samt barytonen Karl-Magnus Fredriksson. Medverkar gör även Gustaf Sjökvists Kammarkör. Tobias Ringborg dirigerar, och har lett Kungliga Filharmonikerna vid många tillfällen tidigare. Han lyfter ofta fram svensk repertoar, både äldre och nyare.

Boka dina biljetter här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Välkommen också till Kungl. Musikaliska Akademiens förskarseminarium om nationaloperan Gustaf Wasa på Riddarhuset den 8 juni kl. 13 - fri entré. Läs mer här.