Digitalt evenemang - Livesändning

Riksting för västerländsk konstmusik

23 mars 2021 arrangeras Riksting för västerländsk konstmusik för femte gången. Branschens alla aktörer, politiker och representanter för media samlas för samtal om hur vi kan att stärka den klassiska musikens position i samhället och betydelse för enskilda individer.

När: 23 mars kl. 9.00-12.00

Plats: digitalt evenemang, sänds från KMH

Deltagande är kostnadsfritt
Anslut till Riksting för västerländsk konstmusik Länk till annan webbplats.

Program 2021

09.00 Inledning – Helena Wessman, rektor KMH

09.15 Barns sång - Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien

Susanne Rydén ger en lägesrapport för den nationella rörelsen Sjungande barn.
Att skapa förutsättningar för alla barns tillgång till sin röst och till sång borde vara en självklarhet i ett demokratiskt samhälle. Trots det minskar sångens plats i förskola och skola och de estetiska ämnenas utrymme krymper ständigt.

Panelsamtal med Kristina Axén Olin (M), Gunilla Svantorp (S) och Susanne Rydén.
Moderator: Helena Wessman

10.00 Framtidsspaning för konstmusiken – Sofia Lilly Jönsson

Sofia Lilly Jönsson skriver tänkvärda texter om musik, människor, tro och samhälle. Hon frilansar som skribent och musikkritiker och debatterar flitigt i olika medier. I grunden är hon musiker och musiklärare, utbildad vid KMH. Hösten 2019 utkom hon med tankeboken Arosia om människor och musik i Västerås Domkyrka.

10.20 Blåsmusikens framtid - Noomi Hedlund

Det är kris gällande återväxten av blåsmusiker. Den dåliga återväxten av blåsmusiker i Sverige konstaterades nyligen i en stor orkesterundersökning, genomförd av Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige. När inte alla stämmor kan fyllas leder det i värsta fall till att fritidsorkestrar måste lägga ned sin verksamhet. För de professionella orkestrarna innebär musikerbristen att musiker måste rekryteras från utlandet.

10.30 Musiklivet efter pandemin – Mikael Brännvall, VD Svensk Scenkonst

Pandemin blixtbelyser och påskyndar i vissa fall problem med resurser, kompetens och samverkan. Kommer frilanskompetensen finnas kvar efter pandemin? Kommer anslagen att spegla de växande behoven? Var kommer publiken att befinna sig? Och vilka möjligheter har institutionerna att värna sig själva och hela den fria marknad som de samverkar så tätt med?

Panelsamtal med riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner:

  • Christer Nylander (L)
  • Vasiliki Tsouplaki (V),
  • Viktor Wärnick (M),
  • Lawen Redar (S),
  • Per Lodenius (C)
  • Aron Emilsson (SD)
  • Roland Utbult (KD)
  • Pernilla Stålhammar (MP)
  • Moderator: Noomi Hedlund

11.50 Avslutning – Helena Wessman, rektor KMH

Arrangeras av KMH, KMA och Svensk scenkonst

Riksting för västerländsk konstmusik arrangeras av KMH Länk till annan webbplats. i samverkan med Kungl. Musikaliska akademien Länk till annan webbplats. och Svensk Scenkonst Länk till annan webbplats..

Få mer information om Riksting Länk till annan webbplats.