Publicerad: 2020-10-29

Här är finalisterna i Blåsmusikpriset 2021

Tävlingen Blåsmusikpriset är tillbaka! Under 2021 år arrangeras Sveriges största tävling för solister på blås- och slagverksinstrument som en del av Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubileum tillsammans med Nätverket för professionell blåsmusik i Sverige.

Tre skickliga unga musiker har valts ut efter provspelningar. Finalen hålls den 11 mars 2021 med Östgöta Blåsarsymfoniker.

Intresset för tävlingen har varit stort och bland nästan femtio sökande på träblåsinstrument, bleckblåsinstrument och slagverksinstrument har tre finalister valts ut av Kungliga Musikaliska akademiens nationella stipendiejuryer. Den 11 mars äger finalen rum med Östgötamusiken och Östgöta Blåsarsymfoniker.

“För andra gången laddar vi nu inför en storslagen final i tävlingen Blåsmusikpriset. De tre finalisterna har tagit sig igenom ett nålsöga för att nå ända hit vilket borgar för en rafflande final. Tävlingen kommer att bli en av höjdpunkterna under Musikens år 2021” säger Kungl. Musikaliska akademiens Ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

I år arrangeras tävlingen som en del av “Musikens år 2021” och Kungl. Musikaliska akademiens 250-årsjubilem, som vill lyfta fram de fantastiska blåsorkestrarna som finns runtom i landet. Årets finalister är Laura Michelin på flöjt, Filip Korošec på Slagverk och Eric Jakobsson på tuba och vinnaren belönas med en lång rad solistuppdrag tillsammans med de professionella blåsorkestrarna runt om i Sverige.

“Det är verkligen hedrande och roligt för oss på Östgötamusiken att få stå värd för Finalen i Blåsmusikpriset 2021. Vi vill medverka till att skapa förebilder för kommande generationers blåsmusiker och genom det stärka blåsmusiken som konstform” säger länsmusikchef Peter Wilgotsson.

LÄS MER OM TÄVLINGEN

PRESSBILDER:
Eric Jakobsson på tuba (Foto: Arne Hyckenberg) Öppnas i nytt fönster.
Filip Korošec på slagverk (Foto: Claudia Hansen) Öppnas i nytt fönster.
Laura Michelin på flöjt (Foto: Davis Sliceans) Öppnas i nytt fönster.

PRESSMEDDELANDE:
2020-10-28 Här är finalisterna i Blåsmusikpriset 2021 Pdf, 174.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Kontakt:

Max Låke
producent Kungl. Musikaliska akademien
08-407 18 07
max.lake@musikaliskaakademien.se

Kungl. Musikaliska Akademien, Blasieholmstorg 8, SE-111 48 Stockholm, Sweden, adm@musikaliskaakademien.se, tel +46 8 407 18 00