Publicerad: 2018-04-22

Akademien på gymnasieturné

Under några intensiva aprilveckor har akademiens producent tillsammans med två stipendiater åkt land och rike runt för att inspirera unga musikstuderande till att spela mer svensk kammarmusik.

Akademien har ett väl fungerande stipendiesamarbete med ett antal gymnasieskolor runt om i landet. Som ett led i det samarbetet, och som ett sätt att sprida kunskap om hur och var man kan hitta svensk kammarmusik att spela, arrangerar akademien för andra gången en turné för att träffa och prata med musikstuderande gymnasieungdomar.

Turnén har denna gång gått till nio skolor från Umeå i norr till Malmö i söder. Vid varje tillfälle har cellisten Kristina Winiarski och pianisten Pontus Carron, båda stipendiater, spelat svensk kammarmusik och akadmeiens producent Max Låke har berättat om tonsättarna som spelats. Ungdommarna har också fått information om hur de kan hitta kammarmusiknoter på internet via levandemusikarv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och svenskmusik.org Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Projektet genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med STIM:s promotionnämnd och Svensk Musik.