Publicerad: 2022-02-05

Alva Holm är vinnare av Solistpriset 2022

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Finalen avgjordes under rafflande konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2 lördagen 5 februari. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns fiolkonsert.

- Det känns overkligt just nu – men jätteroligt. En otrolig upplevelse. Tack till alla! Och tack till den fantastiska orkestern, säger solistprisvinnaren.

Juryns motivering lyder:
”Med musikalisk övertygelse, teknisk briljans och total närvaro fångar Alva Holm publiken från första ton. Genom en helgjuten tolkning dras vi in i en musikalisk andning som får oss att glömma tid och rum. Det är med stor spänning och stolthet som vi ser fram emot att följa Alvas fortsatta musikaliska resa i Sverige och internationellt.”

– Det ska bli fantastiskt spännande att få möta årets solistprisvinnare, både för oss i Berwaldhallen, publik som orkester, men också för framtiden, säger Staffan Becker, konserthuschef på Berwaldhallen i Stockholm som tar emot solistprisvinnaren i kommande solistkonsert.

I finalen tävlade Alva Holm mot Klara Andersson, piano och Daniel Thorell, cello.

– Alla insatser för att främja återväxten av svenskt musikliv är av stor betydelse. Med Solistpriset ger vi såväl den klassiska musiken som de tävlande solisterna en viktig plattform. Jag vill varmt gratulera vår vinnare, men även övriga finalister till en final av högsta klass, säger Susanne Rydén, solistprisjuryns ordförande, preses i Kungl. Musikaliska Akademien och VD Musik i Syd.

Fantastisk roligt att se och lyssna på dessa tre unga fantastiska musiker som solister med Göteborgs Symfoniker – det bådar verkligen gott för svenskmusikliv. Vi här i Göteborgs Konserthus ser fram emot att följa årets finalister vidare i deras karriärer, säger Sten Cranner, VD och Konstnärlig chef för Göteborgs Symfoniker.


Om vinnaren:

Alva Holm
Violinisten Alva Holm debuterade som 16-åring med Göteborgs Symfoniker i Carl Nielsens krävande violinkonsert och vann i samband med detta förstapris i musiktävlingen Polstjärnepriset. Alva påbörjade sin utbildning vid Kungliga danska musikkonservatoriet i Köpenhamn hos den ukrainska violinisten Alexandre Zapolski och studerar nu för Peter Herresthal och Asbjørn Nørgaard.


Om Solistpriset:
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska Akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio P2, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker, Rosenborg Gehrmans stiftelse för svensk musik, Malmö Live och Norrbottensmusiken.


Jury:
Susanne Rydén, ordförande, VD Musik i Syd
Paula af Malmborg Ward, tonsättare
Terés Löf, pianist
Terje Skomedal, violinist
Claes Gunnarsson, cellist


Pressbilder:

Länk till bilder för webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till nedladdning av högupplösta bilder. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Foto: Francis Löfvenholm

Rörliga klipp från finalen:
Länk till klipp från GSOplay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.