Publicerad: 2020-02-19

Ang. rutiner för akademiens stipendier och tävlingar

Uttalande med anledning av kritik rörande bedömningsrutiner för Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendier och uttagningen till tävlingen Solistpriset.

Med anledning av den kritik som i Sveriges Radio Kulturnytt framförs mot hanteringen av jäv under juryarbetet i tävlingen Solistpriset vill Kungl. Musikaliska akademien betona att tävlingen har genomförts enligt de bedömningsrutiner som är publicerade på Kungl. Musikaliska akademiens hemsida. Akademien och juryledamoten ifråga har agerat helt utifrån dessa rutiner.

Länk till reportage 2020-02-19 i SR Kulturnytt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till beskrivning av Bedömningsrutiner för nationella stipendier Öppnas i nytt fönster.

Det är av yttersta vikt för tävlingen, stipendieverksamheten och framför allt för de sökande att provspelningssituationen i varje tillfälle är så trygg och säker som möjligt. Akademien välkomnar fortsatta samtal och beklagar att den sökande som uttalat sig känner sig orättvist behandlad. Om det är fler sökande som känner likadant är de varmt välkomna at höra av sig.

Ständigt återkommande diskussioner och uppdateringar av regler och riktlinjer för akademiens stipendieverksamhet och tävlingar är självklara och nödvändiga för att säkerställa alla medverkandes trygghet.

"I grunden är det bra att dessa diskussioner kommer upp till ytan. Jävsproblematik är ett av musiklivets vanligaste problem. I detta fall har akademiens bedömningsrutiner följts och juryledamoten har agerat helt korrekt. Men jag är den förste att bjuda in till fortsatta samtal om hur riktlinjerna för Solistpriset ska se ut framöver", säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare för Kungl. Musikaliska akademien.

Läs mer om akademiens stipendieverksamhet och Solistpriset HÄR


Vid frågor kontakta
Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare adm(a)musikaliskaakademien.se