Publicerad: 2018-10-02

Årets Frykbergstipendiater

Den 29 september fick en rad glada stipendiater ta emot årets Sten Frykbergstipendier vid en konsert i Berwaldhallen i Stockholm.

Jonas Albrektsson, solooboe, i Göteborgsoperans orkester. 10 000 kronor för studier i barockoboe för Marcel Ponseele i Bryssel.

Renate Klavina, violinist i Sveriges Radios Symfoniorkester. 15 000 kronor för forskning av lettiska musiker och deras bidrag till det mångkulturella kulturlivet i Sverige.

Karl Thorsson, slagverkare i Sveriges Radios Symfoniorkester 15 000 kronor för att studera instrumentet cymbal bland kollegor i centraleuropeiska orkestrars traditioner och specialister som reproducerar antika instrument.

David Bergström, David Bukovinsky, Emil Jonasson och Christoffer Bergström, musiker i Göteborgsoperans orkester och Helsingborgs Symfoniorkester 20 000 kronor för att vidareutveckla bluegrass-musicerandet i form av workshops och lektioner för medlemmar i bandet Citigrass, New York.

2:a violinstämman i Kungl. Hovkapellet genom Anna Brundin Mossop. 25 000 kronor för vidare utvecklingsarbete inom 2:a violinstämman.

Dieter Schöning och Reymond Larsson Rea, musiker i Göteborgsoperans orkester. 25 000 kronor för att coachning i improvisation av Nisse Landgren.

Leif Karlsson, dirigent. 30 000 kronor för att studera metodiken i den unga blåsmusiken vid japanskt universitets musikavdelning.

Trio Vitae, Erika Sävström Engman vln, Jenny Augustinsson vla och Daniel Tengberg vcl. 30 000 kronor för studieresa till Helsingfors och lektioner för stråkkvartetten Meta4.

Sten Frykberg (1910-1983) var pianist, dirigent och musikproducent. Han debuterade tidigt som pianist men därefter tog dirigeringen överhand och han verkade som chefsdirigent för flera av de svenska orkestrarna. Sten Frykberg uppnådde stor popularitet i de breda folklagren genom att bl. a. medverka i radio och TV-program i dubbla egenskaper, som dirigent och konferencier. Han var även under en lång rad år värd för radioprogrammet Önskekonserten.

Text