Publicerad: 2015-11-08

Årets Frykbergstipendier utdelade

Årets Sten Frykbergstidier har delats ut vid en konsert i Berwaldhallen. Stipendierna har som ändamål att "främja forskning och vidareutbildning på det musikaliska området".

Mottagare av 2015 års stipendier var:

15 000 kr. Matts Eriksson, violin och Björn Carlén, viola, Norrköpings symfoniorkester. För att fortsätta utveckla sig som instrumentalister med studier i tidstrogna framföranden och i ”Wiener Klangstil”.

15 000 kr. Lars Kvensler, violinist i Göteborgs Operan. För deltagande i orkesterdirigeringskurs hos Janacekfilharmonin, Ostrava. Lärare prof. Jorma Panula.

15 000 kr. Walter McTigert, kontrabasist i Sveriges Radios Symfoniorkester. För studier i barockbas (violone) för prof. David Sinclair, Schola Cantorum Basiliensis, Basel, Schweiz.

15 000 kr. Tomas Nilsson, slagverkare i Sveriges Radios Symfoniorkester. För att utöka repertoaren för kammarmusik kring slagverk och utforska möjligheterna i den ovanliga konstellationen violin, kontrabas och slagverk.

20 000 kr. Uppsala Kammarorkesters träblåsare. För att inbjuda världshornisten Radovan Vlatkovic som coach, dirigent och medmusiker i projekt.

35 000 kr. Göteborg Operans klarinettsektion. För studiebesök vid Metropolitan Opera i New York för kompetensutveckling enskilt samt som grupp.

35 000 kr. Klarinettstämman i Sveriges Radios Symfoniorkester. För resa till Nordamerika och utprovning samt uppgradering av munstycken och instrument.


Sten Frykbergs minnesfond inrättades till minne av den legendariske dirigenten Sten Frykberg (1910-1983). Han debuterade tidigt som pianist men därefter tog dirigeringen överhand och han verkade som chefsdirigent för flera av de svenska orkestrarna. Sten Frykberg uppnådde stor popularitet i de breda folklagren genom att bl.a. medverka i radio och TV-program i dubbla egenskaper, som dirigent och konferencier. Han var även under en lång rad år värd för radioprogrammet Önskekonserten.