Publicerad: 2020-09-07

Årets Hagströmstipendiater belönade

200 000 kronor tilldelas unga gitarrister och dragspelare när Albin Hagströms minnesfond delar ut 2020 års stipendier.

Stiftelsen Albin Hagströms minnesfond har delat ut 2020 års stipendier till gitarristerna Emil Ernebro, Erik Holmbom och Albin Vesterberg samt till dragspelarna Tony Iivonen och Leo Florin.

Nytt för i år är det nyinrättade Hagströms Stora Stipendium om 100 000 kronor som tilldelas gitarristen Emil Ernebro. I juryns motivering står det att Emil Ernebro ”till synes helt utan ansträngning levererar en tidlöst svängande rytmik och med kreativ upptäckarglädje har han skapat en harmonisk klangrikedom som utvecklat instrumentet gitarr till nya nivåer. Övriga stipendiater tilldelas vardera 25 000 kronor.

För att uppmärksamma årets stipendieutdelning anordnas en webbsänd konsert på Stallet i Stockholm söndag den 27 september med Emil Ernebro som också gästas av munspelaren och tidigare stipendiaten Filip Jers. Konserten börjar klockan 18:00 och sänds via Stallets Facebook-sida, www.facebook.com/stallet.folkmusik Länk till annan webbplats.

Hagström-stipendiet delas ut till minne av Albin Hagström som bara nitton år gammal grundade firman Hagströms A.B. för försäljning av utländska dragspel. Snart byggde han en egen dragspelsfabrik i Älvdalen och så småningom utökades produktionen till att även omfatta gitarrer och förstärkare. Albin Hagström drev också en musikskola som i början av femtiotalet hade inte mindre än 25 000 elever. Med gitarrer som spelades av storheter som Elvis Presley och Frank Zappa nådde instrumenten från Hagströms världsberömmelse. Stiftelsen Albin Hagströms Minnesfond har tillkommit genom en donation av Albin Hagströms döttrar – Anna-Lenah Hagström och Kärstin Hagström-Heikkinen.

Text