Publicerad: 2016-11-29

Årets medaljörer

Kungl. Musikaliska akademiens främsta utmärkelse, Medaljen för Tonkonstens Främjande, tilldelades i år Anders Bondeman, Gullan Bornemark, Nils Landgren och Nina Stemme.

Medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska akademien främsta utmärkelse. Sedan 1945 har medaljen delats ut vid akademiens högtidssammankomster till högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv.

Anders Bondeman tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sina banbrytande insatser inom orgelkonsten. Efter att 1965 ha vunnit en stor tävling i holländska Harleem, blev han en pionjär för improvisationskonsten i Sverige. Under flera decennier utvecklade han konstformen vidare, både som solist i stora delar av världen, som organist i St Jakobs kyrka i Stockholm och – inte minst – som pedagog vid Kungliga Musikhögskolan. Där har generationer av organister fått ta del av hans kunskap såväl inom den liturgiska som den konsertanta improvisationskonsten.

Gullan Bornemark tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin enastående och mångåriga gärning som pedagog och inspiratör, främst för barn och unga. Sedan början av 50-talet och i ett drygt halvsekel drev hon i Malmö sin egen musikskola för barn, Musikleken Blåklockan. Där började hon skriva egna sånger och texter, varav flera om trafikvett. Den första visboken, Gubben i lådan, kom ut 1962 och därpå följde en stor utgivning av sångböcker och skivor. Hon har också genomfört omfattande skolturnéer i både Sverige och Norge. Gullan Bornemark har även med stor framgång skrivit för kyrkan, bland annat samlingen Sjung för Guds skull.

Nils Landgren tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sin framstående gärning som trombonist, sångare och förgrundsfigur inom den svenska jazz och soul/funk-musiken. Han har med sin ”Funk Unit” turnerat över hela världen och samarbetat med musiker som Joe Sample, Maceo Parker och Eddie Harris. Utöver sin verksamhet som musiker har han i egenskap av konstnärlig ledare för jazzfestivalerna JazzBaltica och Jazzfest Berlin, samt genom sin centralposition i skivbolaget ACT, banat väg för många andra svenska jazzmusiker. Nils Landgren har även initierat projektet ”Funk For Life” med syfte att stödja musikundervisningen i Kibera, Nairobi.

Nina Stemme tilldelas Medaljen för Tonkonstens Främjande för sina grandiosa insatser på världens främsta operascener. Hennes tolkningar av krävande roller som bland andra Isolde, Brünnhilde, Turandot, Tosca och Salome befäster hennes position i den absoluta sångareliten. I hennes röstbehandling finns en färgrikedom som ger de roller hon gestaltar en unik kraft. Med sin varma och omfångsrika stämma uttrycker hon hela den vuxna kvinnans känsloregister. Hennes namn förknippas med kvalitet, skönhet och styrka och hon har redan skrivit in sig i historien som en av de allra främsta svenska sångarna.