Publicerad: 2011-10-20

Bach to the future

Han är inte bara en lysande violinist och en inspirerande dirigent – få kan tala om musik på ett så fängslande sätt som Andrew Manze. Följ med på en svindlande resa in i Bachs magiska värld i detta musikaliska seminarium med Andrew Manze och stråktrion ZilliacusPerssonRaitinen. Grünewaldsalen 1 november, kl 18.00. Fri entré.
Andrew Manze räknas sedan länge som en av världens mest framstående violinister, i synnerhet inom barockmusiken och wienklassicismen. Hans enastående konstnärliga nivå finns väl dokumenterad på stora skivbolag världen över, och i otaliga översvallande recensioner i internationella tidskrifter utnämns han ofta till den tidiga musikens ”super star”.

Sedan flera år har han också skördat stora framgångar som dirigent och är idag en eftertraktad gäst hos flera orkestrar världen över. Förutom sin osedvanliga förmåga att i sina interpretationer nå in till den konstnärliga kärnan, lyckas han också till musikerna förmedla en befriande känsla av delaktighet och spelglädje. Mycket ansvar under frihet läggs på varje enskild musiker och han får dem att spela tillsammans på ett närmast kammarmusikaliskt vis. Detta innebär ingalunda att hans musikaliska auktoritet ifrågasätts. Tvärtom har han alltid en mycket klart utformad musikalisk vision. Det är sättet att nå dit som är banbrytande, en modern modell för hur konstnärligt ledarskap kan utvecklas.

Den oöverträffade kontakten med publiken är också signifikativ för Andrew Manzes sätt att tillgängliggöra och förmedla de musikaliska budskapen. Den som en gång har hört honom presentera musiken från podiet vet att han med några få ord kan förmedla både djupa musikaliska insikter och ge oändliga ingångar i den musik som följer. Dessutom har han en avväpnande humor och en mänsklig värme som gör att den musikaliska upplevelsen för publiken blir både berikad och lustfylld.

Läs mer om Stråktrion Cecilia Zilliacus, Johanna Persson och Kati Raitinen på
www.zpr.se Länk till annan webbplats.