Publicerad: 2013-10-07

Carin Malmlöf- Forsslings pris 2013

Tonsättaren Mattias Petersson tilldelas 80 000 kr för sitt gedigna arbete med elektronmusik i Sverige och världen och Duo Ego, mezzosopranen Monica Danielsson och slagverkaren Per Sjögren, tilldelas 50 000 kr för för sitt kompromisslösa konstnärskap i utvecklandet av hittills ohörd musik.

Tonsättarpriset på 80 000 kronor tilldelas Mattias Petersson, för sitt gedigna arbete med elektronmusik i Sverige och världen.

ElektronmusiktonsättarenMattias Peterssons ljudkonst kännetecknas av finkänslig hantering av egenartade ideer som ges tid att slå rot och gro.

Med stark förankring i det musikhistoriska arvet driver han utvecklingen framåt inom den elektroniska musiken och rör sig obehindrat mellan olika samarbeten inom bl.a. bild och dans. I många uppmärksammade samarbeten som han också initierat deltar han även som musiker.

Han tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris 2013 för sitt gedigna arbete med elektronmusik i Sverige och världen.


Artistpriset på 50 000 kronor tilldelas Duo Ego, för sitt kompromisslösa konstnärskap i utvecklandet av hittills ohörd musik.

2001 slog mezzosopranen Monica Danielson och slagverkaren Per Sjögren ihop sina musikaliska påsar och Sverige och världen blev många nyanser rikare. Mod och oförtrutet arbete präglar denna frilansduo i utvecklandet av sin udda ensembleform, med tonvikt på nybeställningar från svenska och utländska tonsättare. Galakonsert på nutidamusikfestival i Tatarstan - som Sveriges representanter för ny musik - eller körverkstad på Kulturens hus i Luleå: Duo Egos arbetssätt är nyfiket och oförutsägbart.

De tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings artistpris 2013 för sitt kompromisslösa konstnärskap i utvecklandet av hittills ohörd musik.