Publicerad: 2021-10-14

Dags för Eric Ericson Award

Slutkandidaterna i den prestigefulla tävlingen för unga kördirigenter, Eric Ericson Award, samlas i Stockholm i nästa vecka inför semifinalomgången. I finalkonserten i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen den 24 oktober koras en vinnande dirigent av en internationell jury. Vinnaren får en prissumma om 100 000 kronor och kontrakt med 10 professionella körer i Europa.

När Eric Ericson Award relanserades av Sveriges Radio och Kungl. Musikaliska Akademien under hösten 2020 var det ännu osäkert hur tävlingen skulle genomföras och om pandemin skulle påverka antalet anmälningar. Tvivlen försvann när 93 anmälningar inkom från hela världen. Bland dessa har en professionell uttagningskommité valt ut åtta kandidater, som nu förbereder sina resor till Stockholm och semifinalerna den 21 och 22 oktober, samt finalen den 24 oktober. I semifinalerna leder kandidaterna Eric Ericsons kammarkör och S:t Jacobs kammarkör. I finalen får tre finalister möta Radiokören.

Vid finalkonserten i Berwaldhallen får publiken uppleva vad som kan beskrivas som ett världsmästerskap för unga kördirigenter. Efter det inledande tävlingsmomentet med Radiokören framträder även manskören Orphei Drängar under ledning av Folke Alin och Stockholms Musikgymnasiums kammarkör med dirigent Helene Stureborg. Värd för konserten är Ella Petersson, kanalansvarig för P2:s musikutbud och Susanne Rydén, preses Kungl. Musikaliska Akademien. Sveriges Radios VD Cilla Benkö delar ut priset till den vinnande dirigenten på Berwaldhallens scen.

- Det känns mycket bra att Eric Ericson Award nu genomförs som planerat, att vi har åtta kvalificerade internationella kandidater och att vi får ha stor publik vid finalen i Berwaldhallen. Eric Ericson var en av de stora dirigenterna, erkänd över hela världen, och dedikerade en del av sitt liv åt Sveriges Radio. Eric Ericson Award är ett sätt för oss att återgälda hans gärning för Radiokören och samtidigt stärka återväxten av goda kördirigenter, säger Staffan Becker, chef för Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

- Vi väntar med spänning på att möta finalisterna i denna storslagna tävling! Repertoaren visar på bredden inom svensk körmusik och det internationella startfältet är inspirerande för framtidens körliv, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Eric Ericson Award har en internationellt erkänd jury med professor Cecilia Rydinger, ordförande, Radiokörens chefsdirigent ­­­Kaspars Putniņš och den svenska kompositören Karin Rehnqvist, bland andra. Den vinnande dirigenten får leda 10 körer inom den europeiska radiounionen, bland andra BBC Singers, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin och den nederländska radiokören.

Den 21 oktober kl 10.30 samlas de åtta tävlingsdeltagarna i Radiohuset i Stockholm, då finns möjlighet att träffa dem för intervjuer. För intresseanmälan, och pressackreditering till finalen i Berwaldhallen den 24 oktober kl 15, kontakta Karl Thorson, kontaktuppgifter nedan. Semifinalerna kommer att sändas direkt på ericericsonaward.se och finalen direkt på Berwaldhallen Play, berwaldhallen.se/play. I Sveriges Radio P2 sänds finalen i efterhand, måndagen den 25 oktober.

De tävlande dirigenterna i Eric Ericson Award 2021 är:

Krista Audere, Lettland
Krista Audere är en lettisk kördirigent baserad i Amsterdam. Hon är regelbundet engagerad som repetitör och dirigent hos Cappella Amsterdam, Nederlands Kamerkoor och Netherlands Radio Choir. Förutom vid musikkonservatoriet i Riga har Krista Audere studerat kördirigering i Amsterdam och Stuttgart. Som sångare har hon samarbetat med Lettiska Radions kör och Cappella Amsterdam.

Julia Selina Blank, Tyskland
Julia Selina Blank är en tysk kördirigent baserad i Oslo. Hon är regelbundet engagerad som gästdirigent hos Sloveniens Filharmoniska Kör och Bergens Katedralkör samt gästande körmästare hos Norges Solistkör, Bayerska Radions Kör, MDR i Leipzig och Radiokören i Stockholm. Julia Selina Blank har studerat kördirigering i München, Stockholm och Oslo.

Harry Bradford, Storbrittanien
Harry Bradford är en brittisk kördirigent baserad i London. Han är medgrundare till och leder den professionella vokalensemblen Recordare. Han har gästat till exempel Le Choeur de L´Orchestre de Paris och the Royal Academy of Music Chamber Choir. Han leder Thames Philharmonic Choir, the North Herts Guild of Singers och Stanmore Choral Society. Harry Bradford har studerat vid Royal Academy of Music I London.

Jurgis Cabulis, Lettland
Jurgis Cabulis är en lettisk kördirigent baserad i Riga. Han leder kördirigentutbildningen och är dirigent för kammarkören vid Rigas Katedralskola och är assisterande dirigent för Rigas professionella kammarkör Ave Sol. Han har grundat och är konstnärlig ledare för Carnikavas blandade kör Vēja balss. Han samarbetar regelbundet med lettiska professionella körer samt National Forum of Music i Wroclaw. Jurgis Cabulis har studerat kördirigering vid Lettiska Musikaliska Akademien.

Guillemette Daboval, Frankrike
Guillemette Daboval är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Hon arbetar regelbundet med såväl professionella som amatörkörer och vokalensembler. 2017 startade hon vokalensemblen Ensemble Esquisses. Guillemette Duboval har studerat kördirigering vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon. Hon har också examen i musikvetenskap och musikterapi från universitetet i Montpellier.

Pierre-Louis de Laporte, Frankirke
Pierre-Louis de Laporte är en fransk kördirigent baserad i Lyon. Han är sedan 2017 assisterande dirigent för Nationella ungdomskören och Franska radions kör. Han leder regelbundet barockensemblen Concert Spirituel. Pierre-Louis de Laporte har studerat vid Nationella konservatoriet för musik och dans i Lyon.

Daniil Lashin, Ryssland
Daniil Lashin är en rysk kördirigent och sångare baserad i St Petersburg. Han är dirigent för den blandade kören vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet och körmästare för ungdomskören Lyra och medlem i flera professionella körer i St Petersburg. Daniil Lashin har studerat vid Rimskij- Korsakovkonservatoriet i St Petersburg.

Johanna Soller, Tyskland
Johanna Soller är en tysk kördirigent och kyrkomusiker baserad i München. Hon har varit gästdirigent för MDR Radio Choir Leizig, Nederlandse Bach Vereniging och Münchens Bachkör. Hon har också arbetat med till exempel Freiburgs Barockorkester, Hovkapellet i München och Zürcher Singakademie. 2019 utsågs hon till musikalisk ledare för Münchens Kammaropera. Johanna Soller har studerat kördirigering, cembalo och orgel i München.

FAKTA
Eric Ericson tjänstgjorde som Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år, mellan 1951 och 1982, och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas. Under alla år var han också lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter. Även hans omfattande internationella gästspel som pedagog och gästdirigent etablerade honom som en av de stora förebilderna inom körvärlden.

Eric Ericson Award är en internationell tävling för kördirigenter under 35 år som arrangeras i oktober 2021 av Sveriges Radio i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien, Rosenborg Gehrmans Stiftelse och Europeiska radiounionen (EBU). Tävlingen äger rum i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen och den totala prissumman uppgår till 150.000 kronor. Vinnaren får under kommande konsertsäsonger leda konserter med 10 framstående radiokörer inom EBU. Sammantaget gör det Eric Ericson Award till den mest prestigefulla tävlingen för kördirigenter i världen, vilket märktes på det stora internationella intresset för ansökan.

Presskontakt

Kungl. Musikaliska Akademien:

Lova Wallerö, 070-763 05 65, lova.wallero@musikaliskaakademien.se

Berwaldhallen:

Karl Thorson, 070-431 18 93, karl.thorson@sverigesradio.se

För mer information, konsertprogram och biljetter, besök ericericsonaward.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.