Publicerad: 2014-01-10

David Huang – vinnare av Solistpriset 2014

Pianisten David Huang är stolt vinnare av Solistpriset 2014. Finalen hölls i Göteborgs konserthus tillsammans med Göteborgs Symfoniker.

Solistpriset genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd och Göteborgs Symfoniker.

Efter Kungl. Musikaliska akademiens nationella stipendieprov med hundratals sökande, en uttagningsomgång och slutligen den stora finalen i Göteborgs Konserthus med tre finalister på högsta nivå är nu vinnaren korad. David Huang vann under torsdagen finalen i Sveriges stora solisttävling för unga klassiska musiker.

Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor. I priset ingår också en turné arrangerad av Musik i syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Nytt för i år är att vinnaren dessutom blir Sveriges Radios P2-Artist under kommande två säsonger.

Nu börjar två spännande år med konsertarrangemang, turnéer och solistuppdrag. Att bli utnämnd till P2-artist är ett av den svenska klassiska musikvärldens största hedersuppdrag. Det bjuder på en mängd tillfällen att spela konserter i olika konstellationer. Många av dem blir inspelade eller direktsända i radio och både radiopubliken och alla de som kommer live till konserterna får följa artisten under två hela säsonger. Det är ett unikt steg i ut i arbetslivet för en ung musiker.

Juryns motivering

David Huang har en förmåga att låta musiken strömma genom sin kropp på det mest självklara sätt och drabbar lyssnaren rakt i hjärtat. Han är ett med sitt instrument och en självklar scenpersonlighet. Tolkningen är lika virtuos som känslig och visar på ett stort mod i situationen.

De två hedervärda andrapristagarna Frida Fredrikke Waaler Waervågen och Filip Draglund  får 25 000 kronor var.

Presskontakt

Max Låke, producent, Kungl. Musikalika akademien
08-407 18 07, max.lake@musakad.se

Stefan Nävermyr, redaktör
031-726 53 45, stefan.navermyr@gso.se


Pressbilder:

David Huang 1 Öppnas i nytt fönster.
(Stående format) Foto: Stina Gullander

David Huang 2 Öppnas i nytt fönster.
(Liggande format) Foto: Stina Gullander