Publicerad: 2022-11-16

De får Kungl. Musikaliska Akademiens stora priser

Vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 28 november hyllas blockflöjtisten Anna Petrini (f. 1978) och jazzpianisten och kompositören Lars Jansson (f. 1951) med två av akademiens finaste priser: Interpretpriset och Jazzpriset. Årets priser går till två musikaliska personligheter vars klangfulla gärningar inspirerar och formar dagens och framtidens musikliv.

Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris instiftades 2007. Priset på 100 000 kronor delas ut vartannat år till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar.

Anna Petrini tilldelas priset 2022 för sin ”övertygande musikaliska gestaltning som spänner över epoker, från den tidiga renässansen till Paetzoldflöjtens samtida klangvärld. I den okända musikens terräng blir Anna Petrini en trygg ledsagare, när hon kombinerar musikens urkraft med sinnlig elegans i en unik förmåga att beröra sin publik.”

 

Kungl. Musikaliska Akademiens Jazzpris delas ut vartannat år för ett konstnärskap av stor betydelse för den svenska jazzen. Priset på 100 000 kronor instiftades 2001.

Lars Jansson tilldelas priset 2022 för sin ”gärning som jazzmusiker och kompositör samt som en förnyare av pianotrions traditioner, format och uttryck. Lars Jansson är en kreativ och starkt särpräglad musiker vars personliga språk bildat skola för generationer av pianister.”

Priserna delas ut den 28 november av Kung Carl XVI Gustaf, vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst. Högtidssammankomsten streamas live på akademiens sociala medier: Facebook/musikaliskaakademien

Läs om tidigare mottagare av Interpretpriset här.

Läs om tidigare mottagare av Jazzpriset här.

 

Biografi Anna Petrini

Blockflöjtisten Anna Petrini (f. 1978), uppvuxen på Gotland, är verksam som solist och kammarmusiker. Som en av få svenskar har hon framträtt i serien ”Debüt im Deutschland Radio Kultur”, Berlin Philharmonie KMS. Andra höjdpunkter är framträdanden vid Warsaw Autumn, Other Minds Festival San Francisco, Bath International Music Festival, Bremen Sendesaal och medverkan i tyska tv-kanalen Arte.

Annas arbete med att utveckla repertoaren för Paetzold-kontrabasblockflöjten har resulterat i en mängd tonsättarsamarbeten och belönats med Föreningen Svenska Tonsättares Interpretpris. Hennes cd-debut ”Crepuscolo” (dB Productions) vann priset Nutida Sound som Årets konstmusik på skiva, och blev nominerad till en Grammis.

Anna är aktiv i kammarmusikprojekt med musiker från en mängd olika genrer som Mime Yamahiro, Christian Wallumrod, Malin Broman, Emilia Amper och Jacob Kellermann.

Bland kommande projekt finns en dubbelkonsert av Lotta Wennäkoski för blockflöjt och gitarr, samt ett stort verk av Frode Haltli för nyckelharpa och blockflöjt.

Anna är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan samt vid Conservatorium van Amsterdam. Hon är medlem i tankesmedjan Unga tankar om musik vid Kungl. Musikaliska Akademien.

 

Biografi Lars Jansson

Pianisten, kompositören och arrangören Lars Jansson föddes i Örebro 1951. Efter studier på musikhögskolan i Göteborg inledde han sin jazzkarriär, som bland annat innebar att han i slutet av 70-talet startade sin trio med basisten Anders Jormin och trumslagaren Anders Kjellberg. Det var också med de två han gjorde de första skivinspelningarna, debuten var LPn ”Sadhana” (Caprice).

Lars har medverkat i många sammanhang, som med Arild Andersen, Jan Garbarek, Radka Toneff, Ulf Wakenius, Georg Riedel, Bohuslän Big Band för att nämna några. Han är en uppskattad musikpedagog och utsågs 1998 till jazzprofessor i danska Aarhus. Han fick också 2001 en dansk Grammy för trioalbumet ”Hope”.

Lars har turnérat över hela världen, men störst internationell uppskattning har han fått i Japan där även givit ut flera skivor.

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
Kungl. Musikaliska Akademien
070-7630565, lova.wallero@musikaliskaakademien.se

 

Pressbild Anna Petrini
Foto: Jesper Lindgren

Pressbild Lars Jansson
Foto: Niclas Höglind