Publicerad: 2022-06-20

De tilldelas årets ensemblestipendier

Kungl. Musikaliska Akademien delar ut årets fortbildningsstipendium för ensemblespel till fyra ensembler: Västanvinden, Duo Magnus & Irina, Trio Alma och Earendel Quintet. Etablerade ensembler inom klassisk musik, folkmusik och jazz där ingen medlem är äldre än 39 år kan söka stipendiet. Fortbildningsstipendierna möjliggör för unga ensemblers fortbildning och utveckling. Akademiens stipendienämnd utser vilken eller vilka av de sökande ensemblerna som kommer i fråga för stipendiet.

– Kungl. Musikaliska Akademien ser ett stort värde i att stötta unga ensembler i deras fortsatta utveckling och etablering i det svenska och internationella musiklivet och jobbar aktivt med att hitta nya sätt att göra detta på, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare och ordförande i akademiens stipendienämnd.

 

Västanvinden
Västanvinden är en folkmusiktrio som bildades 2019 och består av Albin Myrin (klarinett) Lovis Jacobsson (cittern) och Erland Westerström (munspel). Samtliga medlemmar är utbildade i folkmusik vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Trion har framträtt på festivaler och spelmansstämmor och spelat in ett fullängdsalbum som släpptes 2021. Ensemblens tydliga fokus är att spela till dans och stipendiet ska gå till att arbeta aktivt med danssväng.

Duo Magnus & Irina – klarinett och accordeon
Duon som består av klarinettisten Magnus Holmander (Blåsmusikpriset-2019) och accordeonisten Irina Serotyuk (finalist i Solistpriset-2018) vill utveckla sin repertoar med hjälp av ukrainska tonsättare för att tillsammans arrangera ukrainsk musik till duon. Tillsammans vann duon med den ovanliga instrumentkombinationen tävlingen Ung & lovande år 2017.

Trio Alma
Trion bildades i september 2020 och består av barndomsvännerna Fred Lindberg (cello), Johannes Sciacco Schantz (fiol) och Lana Suran (piano). Nu är det dags att satsa mot Trondheim International Piano Trio Competition i Norge 2023.

Earendel Quintet
Kvintetten består av Sophie Berggren (tvärflöjt), Victor Sjögren (oboe), Maria Rubio (klarinett), Jonathan Bauer (fagott) och Eelis Malmivirta (horn). Ensemblens medlemmar är spridda över Europa och stipendiet ska gå till resor för repetitioner och studier bland annat på Verbier Festival Academy i Schweiz 2023.

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se