Publicerad: 2020-09-22

Eric Ericson Award återlanseras

Världens mest prestigefulla tävling för unga kördirigenter arrangeras av Sveriges Radio, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien och Europeiska radiounionen (EBU) under Musikens år 2021.

Tävlingen kommer att äga rum i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen i oktober 2021 för första gången sedan 2009. Den totala prissumman i tävlingen uppgår till 150.000 kronor och vinnaren kommer även att få leda konserter med 11 framstående radiokörer inom EBU under kommande konsertsäsonger. Sammantaget gör det Eric Ericson Award till den mest prestigefulla tävlingen för kördirigenter i världen.

- Det här priset är vårt sätt att uppmuntra unga dirigenttalanger att verka i Erics anda – med en passion för traditionen och en nyfikenhet på den samtida musiken. Sveriges Radio är än idag den största beställaren av ny musik i Sverige. Vi vill på det här sättet bidra till en stark återväxt för körsång och kördirigenter, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

Eric Ericson Award har en internationellt erkänd jury med professor Cecilia Rydinger, ordförande, Radiokörens nye chefsdirigent ­­­Kaspars Putniņš och hovsångerskan Anne Sofie von Otter med flera. Den vinnande dirigenten kommer att få leda 11 körer inom den europeiska radiounionen, bland andra BBC Singers, Choeur de Radio France, RIAS Kammerchor Berlin och den nederländska radiokören.

- När vår förfrågan till radiobolagen inom EBU gick ut om att bidra till tävlingen blev svaren överväldigande. Snabbt anmälde 11 europeiska radiobolag att de var beredda att ta emot den vinnande dirigenten, vilket visar på tävlingens dignitet. Det ger också vinnaren en fantastisk plattform att utgå ifrån för den fortsatta karriären, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

- Vi på EBU:s musikavdelning, tillsammans med representanter för unionens radiokörer, är stolta att vara involverade i Eric Ericson Award och tacksamma över det fantastiska arbetet som våra kollegor på Sveriges Radio gjort. Det här tillkännagivandet ger hopp i en tid då samarbetsprojekt betyder så mycket, och ännu mer så när det stöttar enastående unga konstutövare, säger Pascale Labrie, musikchef vid EBU.

Eric Ericson tjänstgjorde som Radiokörens chefsdirigent i mer än 30 år, mellan 1951 och 1982, och har gjort omätbara insatser för det svenska och internationella körlivet. Genom att uruppföra verk av sina samtida tonsättare, många skrivna direkt för honom och Radiokören, öppnade han en helt ny dimension för hur en kör kan låta, och ledas. Under alla år var han också lärare i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan där han fostrade flera generationer unga dirigenter. Även hans omfattande internationella gästspel som pedagog och gästdirigent etablerade honom som en av de stora förebilderna inom körvärlden.

- Över en halv miljon svenskar sjunger i kör och arvet efter Eric Ericson är högst levande. Med Eric Ericson Award ger vi nästa generations kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär. Det är en glädje för Kungl. Musikaliska Akademien att få bidra till genomförandet av priset och att det också ingår i akademiens 250-årsjubiléum 2021 – Musikens år, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Rosenborg Gehrmans Stiftelse står för prissumman på 150.000 kr, varav vinnaren får 100.000 kr och 25.000 kr går till andra- och tredjepristagarna. Tidigare vinnare av tävlingen är Kjetil Almenning (2009), Martina Batič (2006) och Peter Dijkstra (2003).

Anmälan till Eric Ericson Award 2021 görs via ericericsonaward.se och är öppen för alla kördirigenter under 35 år. Sista anmälan är 1 april 2021.

Läs mer på ericericsonaward.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

KONTAKT:
Kajsa Hallhagen, Projektledare Eric Ericson Award 2021
Tel. +46 708 538 407
kajsa.hallhagen@sverigesradio.se