Publicerad: 2022-11-23

Fred Holmlund tilldelas Rosenborg Gehrmans studiestipendium 2022

Fred Holmlund, född och uppvuxen i Boden, är en driven klassisk gitarrist som nu fördjupar sina kunskaper som diplomstudent på Malmö musikhögskola. Där studerar han för Göran Söllscher och David Hansson. Han tilldelas nu Rosenborg Gehrmans studiestipendium om 150 000 kr.

KMAs stipendiejury skriver: ”Fred Holmlund visar en unik vilja och pondus i sitt musikaliska uttryck. Med sin virtuosa gitarrteknik i kombination med ett energifyllt och dynamiskt spel fångar Holmlund lyssnaren direkt. En enig jury (bestående av gitarrister och harpister) placerade Fred högst under årets stipendieprov.”

Fred Holmlund beslutade sig tidigt för att satsa på en framtid i gitarrens tecken. Efter studier runt om i Sverige och Danmark tog han sin kandidatexamen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han har även studerat i Tyskland för Professor Hubert Käppel, där han förfinade sina tekniska och sceniska kunskaper.

Fred har spelat på scener i Sverige, Danmark och Tyskland och är känd för sin mångsidiga tekniska förmåga. I rollen som solist har Fred bland annat uppfört ”Electric Counterpoint” av Steve Reich, men även Sergio Assads verk ”The Walls” under Skandinavienpremiären på Uppsalas gitarrfestival 2020. Fred blev även mottagare av det stora Jörgen Rörby stipendiet 2020 såväl som Kungl. Musikaliska Akademiens Nationella stipendier 2020 och 2021.

Trots att konstmusik ligger Fred närmast hjärtat har han även fördjupat sina kunskaper inom bland annat brasiliansk musik och svensk populärmusik. Med målet att låta musiken leva vidare har han även bearbetat Ted Gärdestads musik på gitarr och framför den ofta på sina konserter.

Stipendiet överlämnas vid Kungl. Musikaliska Akademiens Högtidssammankomst den 28 november.

Länk till livestreaming av högtidssammankomsten på Facebook. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt:

Joe Lindström, ordförande i Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik, joe.lindstrom@telia.com, 0736-44 16 64 Filiz Erat Edhlund, VD Gehrmans Musikförlag, filiz.erat-edhlund@gehrmans.se, 08-610 06 04

Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik grundades 1950 och har som ändamål att genom Gehrmans Musikförlag, i vilket stiftelsen har 80 % av aktiekapitalet, verka för utgivning och framförande av värdefull svensk musik, samt att genom bidrag och stipendier stödja svenskt musikliv.

Gehrmans Musikförlag är sedan 1893 ett av de ledande musikförlagen i Norden. Gehrmans verksamhet bygger på att tillgängliggöra och marknadsföra den musik förlaget representerar. Förlagets affärsidé är att vara länken mellan upphovsmännen och musiklivet inom sina huvudområden: Orkester- & kammarmusik, Kör- och kyrkomusik samt Musikundervisning.