Publicerad: 2021-12-10

Fyra artister får extra stöd av Olle Adolphsons minnesfond

Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien delar ut extra stipendier under detta ansträngda pandemiår. Prisnämnden såg en viktig möjlighet att stödja fler kulturarbetare och år 2021 delades fyra extra stipendier à 25 000 kr ut till sångaren och kompositören Jan-Olof Andersson, producenten och artisten Pernilla Andersson, artisten Stina Nordenstam och pianisten Anders Widmark. De mottog sina stipendier på Kungl. Musikaliska Akademien som också förvaltar fonden.

Olle Adolphsons minnespris och -stipendier utdelas till minne av kompositören, textförfattaren och vissångaren Olle Adolphson. Priset ges för betydande insatser inom visdiktningens område. Stipendiet skall användas till utbildning eller forskning.

- Det är ett hedersuppdrag att få vara med och verka för bevarandet av Olle Adolphsons livsverk och i hans namn premiera olika kulturverkare som på ett eller annat vis verkar i Olles anda, säger artisten Lisa Nilsson från prisnämnden på Facebook.

Ur prisnämndens motiveringar:

”Få artister kan sägas verka i Olle Adolphsons anda med samma självklarhet som Jan-Olof Andersson. Denne sångare, gitarrist, kompositör och textförfattare är en traditionsbärare av finaste märke, samtidigt som han förnyar repertoaren med egna sånger. Hans verksamhet kännetecknas av hantverksskicklighet, konsekvens och konstnärlig integritet.

Pernilla Andersson är ett musikaliskt naturbarn i producentkostym av utmärkt snitt. Med en envishet som aldrig skyggat för utmaningar ser hon till att ta sig dit hon vill driven av ett passionerat hantverkshjärta.I hennes texter blir livet till en road movie med vallmo och blåklint längs vägkanterna.

Det enda förutsägbara med Stina Nordenstam är att hon alltid är oförutsägbar, och ända sedan skivdebuten 1991 med skivan Memories of a Color har detta präglat hennes verk. Stinas kompromisslösa hållning till sitt eget skapande är unik och noggrannheten i text, musik och arrangemang har mejslat fram ett konstnärskap som gjort avtryck i hela världen.

Ingen kan spela med pauser som pianisten Anders Widmark. Med ett grandiost anslag av seismologiska dimensioner skapar han klanger som pendlar mellan fjäderlätt och explosivt, och skapar de spänningar som förlöser riktigt stor musik utanför alla genrebestämningar.”

Även år 2020 delades extra stipendier ut till sångerskan och låtskrivaren Louise Hoffsten, sångerskan och låtskrivaren Elona Planman, och pianisten Harald Svensson. 2020 års pristagare var vis/pop/rockpoeten Ola Magnell.

I prisnämnden sitter: Lisa Nilsson, Carsten Palmaer, Johan Norberg, akademieledamoten Mats Bergström och Carin Kjellman.

 

Presskontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se