Publicerad: 2014-03-28

Georg Riedel tilldelas Olle Adolphsons Minnespris

Olle Adolphsons Minnespris 2014 på 50 000 kr tilldelas jazzmusikern och kompositören Georg Riedel. Hans visor bygger broar mellan generationer och utgör ett av vår tids viktigaste musikaliska arv.

Med ömsint träffsäkerhet och respektfull humor har jazzmusikern Georg Riedel inspirerat och präglat miljoner världsmedborgare, inte minst med sina tonsättningar av Astrid Lindgrens texter. Han har gett våra mest älskade sagofigurer, och därigenom oss, sina egna självklara soundtracks.

Genom hans tidlösa hantverk går livet och döden, sorgen och kärleken hand i hand på bara fötter. Georg Riedel har med lekfullt allvar lett oss in i musikaliska landskap vars intuitiva och stundom utmanade miljöer danat även dem av oss som annars kanske aldrig hade kommit i kontakt med en så rik värld.

Olle Adolphson stipendium 2014 tilldelas Johannes Larsson

Olle Adolphson var, som många vet, en hängiven och skicklig gitarrist. Han var också en person som värdesatte hantverksskicklighet och kunnighet i största allmänhet. Därför är det med glädje som prisnämnden beslutat att utse Johannes Larsson till stipendiat 2014. Stipendiet är på 10 000 kronor.

Efter att ha byggt sin första gitarr i slöjden i grundskolans årskurs 9 i hemstaden Nyköping har Johannes Larsson via studier (till elektroingenjör med ljudinriktning) vid Örebro Universitet och examensarbete vid KTH i Stockholm (där han utvecklade en datormodell med en klassisk gitarr som förlaga) kommit att utbilda sig vid Musikinstrumentakademien i Upplands Väsby. En sådan grundlighet och målmedvetenhet uppfattar prisnämnden som varande helt i Olle Adolphsons anda.

Priset och stipendiet utdelas vid en trevlig ceremoni den 2 maj.

På kvällen ges en konsert till Olle Adolphsons minne i Ersta kyrka kl 19.00 med bl.a. Lisa Nilsson, Georg Riedel och Gustaf Sjökvists kammarkör.

För mer information kontakta Per Adolphson 070-5807518, per@adolphson.se eller Mats Bergström 070-787 76 75, info@matsbergstrom.com