Publicerad: 2012-11-06

Gunnar Idenstam – årets interpret

Organisten Gunnar Idenstam tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris på 100 000 kronor. "Med en fantastisk teknik, med allvar och lekfullhet och genom revolutionerande och halsbrytande improvisationer, framkallar denna fullblodsmusiker orgelkonst på högsta internationella nivå."
Organisten Gunnar Idenstam tilldelas Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris med motiveringen:

”Gunnar Idenstam har skapat en alldeles egen musikalisk plattform inom orgelvärlden och med sinnen för tradition och samtid tar han vara på impulser från musikvärldar som vanligtvis inte förknippas med orgelmusik.

Med en fantastisk teknik, med allvar och lekfullhet och genom revolutionerande och halsbrytande improvisationer, framkallar denna fullblodsmusiker orgelkonst på högsta internationella nivå.
”

Priset är på 100 000 kronor och delas ut av H.M. Konungen vi akademiens årliga högtidssammankomst.

Gunnar Idenstam, född 1961 i Kiruna, är frilansande konsertorganist, kompositör, arrangör och folkmusiker utbildad i Stockholm och Paris. Som klassisk organist är han skolad av bl.a. den legendariska Marie-Claire Alain. 1984 vann han den prestigefyllda improvisationstävlingen "Grand Prix de Chartres" och konserterar sedan dess över stora delar av världen.

Som folkmusiker torde han vara unik i sitt sätt att överföra den svenska folkmusiktraditionen till kyrkorgel eller tramporgel och keyboard. Hans stil som kompositör/improvisatör är en lyckad sammansmältning av konstmusik, folkmusik och den mer symfoniskt orienterade rockmusiken som tillsammans utgör något som förut aldrig förknippats med orgelkonst.

Han arrangerar både symfonisk musik (t.ex. Mahler, Debussy och Ravel) och populärmusik med etniska influenser som t.ex. ur showen "Riverdance" för orgel och samarbetar i sina projekt med ledande musiker från andra genrer.

Gunnar Idenstam

Gunnar Idenstam. Foto: Anna Reet Gillblad