Publicerad: 2020-01-17

Foto: Max Låke/KMA

Här är vinnaren av Solistpriset 2020

Flöjtisten Laura Michelin från Norrköping har vunnit den stora finalen i Kungl. Musikaliska akademiens tävling Solistpriset. Finalen med Sveriges Radios Symfoniorkester avgjordes i en näst intill fullsatt Berwaldhallen och direktsändes i P2 Sveriges Radio.

”Jag vet inte vad jag ska säga, det är fantastiskt! Tack till alla!", säger Laura Michelin

Juryns motivering lyder:
Laura Michelin har en alldeles sällsynt förmåga att fånga publiken med sitt utsökta artisteri. Med en djupt rotad musikalitet och ett utomordentligt hantverk lyfter hon musiken till högsta internationella nivå. Vi har fått uppleva en makalös kombination av briljant teknik, stor utstrålning och smittande spelglädje. Vi ser fram emot att följa vår vinnare under en lång och lysande karriär.

”Jag är glad och stolt över att kunna stå som värd för en tävling på denna höga nivå. Vinnaren har en kombination av talang och teknik som verkligen borgar för en lång karriär på de stora scenerna, säger Fredrik Wetterqvist, Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien. Talangutveckling och återväxt är frågor som orkestrarna ständigt funderar kring, och som utbildningsinstitutionerna arbetar för att säkerställa. Denna solistprisfinal är ett kvitto på att våra musikutbildningar håller högsta nivå och producerar musiker som är attraktiva på arbetsmarknaden.”

I finalen tävlade Laura mot Pontus Carron på piano från Ekerö och Kristina Winiarski på cello från Stockholm.

Om vinnaren:

Laura Michelin, flöjt
Flöjtisten Laura Michelin är en flitigt anlitad solist, kammar- och orkestermusiker som för närvarande går sitt sista år på masterprogrammet vid Hochschule für Musik und Theater i München för professor Andrea Lieberknecht. Vid sidan av sina studier frilansar hon i de olika svenska orkestrarna. Tidigare studerade hon i fyra år vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för professor Tobias Carron. Laura har mottagit stipendier från bland andra Kungliga Musikaliska Akademien, Svenska Frimurarorden och 2019 dessutom G.T. Bäckmans stipendium, ett av Sveriges största kulturstipendier.

Om Solistpriset:
Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor och vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andra- och tredjepristagarna får 25 000 kronor vardera.

I priset ingår en lång rad prestigefulla uppdrag. Flera turnéer arrangerade av Musik i Syd och solistframträdanden under kommande säsonger med Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester, Musica Vitae och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio P2, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker, Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik, Malmö Live och Norrbottensmusiken.

Jury:
Sten Cranner, konserthuschef, ordförande
Riikka Repo, violast
Birgitta Svendén, operachef
Emanuel Laville, oboeist
Roland Pöntinen, pianist

Dirigent:
Tobias Ringborg

Pressbilder:
https://hycken.smugmug.com/Music/200117-Final-i-Solistpriset/n-WKQGf9/ Länk till annan webbplats.

Foto: Arne Hyckenberg

Presskonstakt:
Max Låke, producent
0730-384159
max.lake@musikaliskaakademien.se