Publicerad: 2022-12-13

Har vi ett framtida svenskt musikliv?

Öppet brev till Sveriges kulturminister Parisa Liljestrand, skolminister Lotta Edholm och utbildningsminister Mats Persson. Kungl. Musikaliska Akademien skriver tillsammans med föräldrar, pedagoger och de celloelever från kulturskolor i hela landet som i oktober 2022 fick chansen att träffa Yo-Yo Ma, om de stora utmaningar som finns idag att utvecklas till att bli en riktigt bra musiker.

"Om barnen ska växa musikaliskt behöver förutsättningarna förändras och möjligheten att få utvecklas tillsammans med sitt instrument stärkas. Bara då har barnen en framtid med sin musik."

”Jag tyckte Yo-Yo Ma var jättesnäll för att han frågade oss saker som ingen annan person skulle göra. Han ville göra det bättre för oss, för att vi skulle kunna trivas bättre med cellon. Han skrev ett meddelande att ta med sig hem för att inspireras när det blir svårt. Jag är oerhört tacksam för detta.” (Dennis, 10 år)

"Vi vill gärna träffa er politiker i början av nästa år för att berätta mer om hur musikundervisningen fungerar i dag och vad som behöver förbättras för att barn, framtidens professionella musiker, ska ha en chans att utvecklas."

Ovan publiceras utdrag från brevet.

Kontakt:

Lova Wallerö, kommunikatör
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se