Publicerad: 2011-11-15

Interpretpriset till Dan Laurin

Blockflöjtisten Dan Laurin tilldelas interpretpriset 2011 för sin förmåga att förmedla musik på ett mycket personligt och medryckande sätt. Som återskapare och nyskapare på sitt instrument är han en stor förebild och inspiratör för unga blockflöjtister i hela världen. Med sin fantastiska teknik och artisteri har han gett det lilla instrumentet en stor röst både i Sverige och internationellt.
Kungl. Musikaliska akademiens Interpretpris är på 100 000 kronor och delas ut årligen till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar. Dan Laurin får motta priset vid akademiens högtidssammankomst den 28 november.

Dan Laurin är en av vår tids mest omtalade blockflöjtister. Hans utpräglade klangmedvetenhet och scennärvaro har gjort honom berömd över hela världen. Dan har som interpret och skivartist med mer än trettio skivor i diskografin vunnit ett stort antal priser och utmärkelser. Hans samarbete med ledande instrumentmakare har resulterat i rekonstruktioner av tidiga instrument som öppnat en skattkammare av repertoar för en nutida publik. Vid sidan av den tidiga musiken framför Dan gärna musik av samtida svenska tonsättare, närmast på tur står uruppförandet av ett beställningsverk av B Tommy Andersson. Dans breda repertoar innefattar allt från soloverk till konserter med stor orkester och samarbeten med jazzensembler, men även elektroakustisk musik och musik för elförstärkt blockflöjt.

För mer information kontakta
Ann-Charlotte Hell ann-charlotte.hell@musakad.se, 08-407 18 20.

www.danlaurin.com