Publicerad: 2011-11-21

Jazzpriset till Fredrik Ljungkvist

Saxofonisten, bandledaren och kompositören Fredrik Ljungkvist är en intensivt lysande centralgestalt inom den svenska improvisationsmusiken och han tilldelas Kungl. Musikaliska akademien jazzpris 2011 för ett djupt fängslande musikerskap präglat av stor värme och medryckande vitalitet.
Jazzpriset, med en prissumma på 100 000 kronor, tilldelas ett konstnärskap av stor betydelse för den svenska jazzen. Fredrik Ljungkvist får motta priset vid akademiens högtidssammankomst den 28 november.

Efter avslutade studier etablerade sig Fredrik Ljungkvist snabbt som en av Sveriges mest efterfrågade saxofonister. Han spelade bland annat med Fredrik Norén Band och sin egen kvartett. På senare år har han arbetat med artister och band som Per ”Texas” Johansson, LSB (Ljungkvist, Stridh, Berthling), Lina Nyberg, Bobo Stensson, Ken Vandermarks Territory Band, Mats Gustafsson, Paavo 3, Anders Jormin, Georg Riedel och Per Henrik Wallin.  Fredrik medverkar på över 60 jazzskivor och har tilldelats ett flertal priser och stipendier, samt nominerats till Dagens Nyheters Kulturpris. Han turnerar periodvis intensivt med norsk/svenska bandet Atomic. Bandet har rönt stora framgångar bl a i USA, Kanada, Frankrike, Spanien och Japan. Närmast åker Atomic på turné i Europa bl a i Tyskland, Holland, Belgien och Norge. I januari är det dags för en ny skivinspelning med det egna bandet Yun Kan 10, som man även kan höra på Fasching den 15 december.

För mer information kontakta
Ann-Charlotte Hell ann-charlotte.hell@musakad.se, 08-407 18 20.