Publicerad: 2020-01-15

Jenny Lind-stipendiet återlanseras

Sopranen Tessan-Maria Lehmussari har utsetts till årets Jenny Lind-stipendiat av Kungl. Musikaliska akademien och Folkets Hus och Parker. Härmed återlanseras det stora stipendiet i ett nytt samarbete under firandet av Jenny Linds 200-årsjubileum 2020.

– Jag känner mig oerhört hedrad och rörd över att ha blivit vald till årets Jenny Lind-stipendiat. Sång har varit min passion sen barnsben och att nu få en möjlighet att dela med mig av den till andra, tack vare denna utmärkelse, gör mig extremt tacksam. Klassisk musik har så mycket att ge och det ska bli fantastiskt kul att få visa det mitt hjärta klappar för, säger Tessan-Maria Lehmussari.

Tessan-Maria har bland annat arbetat med Drottningholmsteaterns barockorkester, Unga på Operan och Norrköpings Symfoniorkester. Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020.

Juryns motivering till 2020 års stipendiat:
”I år går stipendiet till Tessan-Maria Lehmussari som äger en sällsynt förmåga att fånga sin publik. Med sin vackert klingande sopran och sin utomordentliga teknik förmedlar hon både musikalitet och glädje”.

– Med stor tillfredställelse och förväntan går Kungliga Musikaliska akademien härmed in i ett varaktigt samarbete med Folkets Hus och Parker kring ett av landets mest omfattande och spännande sångstipendier genom världsstjärnan Jenny Linds donation till akademien, säger Fredrik Wetterqvist Ständig sekreterare i Kungl. Musikaliska akademien. Det särskilda jubileumsåret 2020 kommer att erbjuda en mängd fantastiska möjligheter till framträdanden och konserter för stipendiat och pianist, såväl i Sverige som i utlandet, och det är en glädje för oss att få bidra till detta.”

– Det är med stor glädje vi tillsammans med Kungliga Musikaliska akademien delar ut 2020 års Jenny Lind-stipendium till Tessan-Maria Lehmussari. Genom denna utmärkelse vill vi stötta unga sångare i deras karriär i musikvärlden, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Kungliga Musikaliska akademien och Folkets Hus och Parker tillkännager nu en återlansering av det stora Jenny Lind-stipendiet. Sedan 1875 har Kungliga Musikaliska akademien förvaltat en donation från den världsberömda operasångerskan Jenny Lind. Och sedan 1965 har Folkets Hus och Parker utsett en Jenny Lind-stipendiat som fått turnera i både Sverige och Nordamerika. Från och med 2020 när hela operavärlden firar Jenny Linds 200-årsjubileum gör Folkets Hus och Parkers turnéverksamhet och Kungliga Musikaliska akademiens stipendium gemensam sak och lyfter fram årets stipendiat lite extra.

Biografi
Tessan-Maria Lehmussaari är en sverigefinländsk sopran född 1994 från Stockholm. Hennes intresse för opera föddes när hon som elvaåring sjöng i barnkören på Kungliga Operan i Stockholm i en uppsättning av På Sicilien/Pajazzo. Därefter stod det klart att operasång skulle bli hennes framtida yrke. Efter två års studier på Operastudion i Härnösand började hon på Kandidatprogrammet vid Operahögskolan i Stockholm, varifrån hon examinerades i juni 2019.

Ur operarepertoaren har hon dessutom setts i roller som Adele ur Die Fledermaus av J. Strauss och Giulietta ur I Capuleti e i Montecchi av V. Bellini för att nämna några.

Tessan-Maria är även verksam som konsertsångare och har bl.a. sjungit Magnificat av J. S Bach, Förklädd Gud av L. E. Larsson, Gloria och Magnificat av A. Vivaldi, Stabat Mater av G. B. Pergolesi och Luther in Worms av L. Meinardus.

Utöver prissumman, 40 000 kronor, består stipendiet av konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2020. På turnén medverkar även pianisten Silja Inkeri Levander.

Jury
Årets jury bestod av sångarna Olle Persson (ordförande), Åsa Bäverstam, Lars Cleveman, Ulrika Tenstam och Monica Danielsson.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION
Folkets Hus och Parkers hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.