Publicerad: 2019-10-31

Johan Dalene – årets Mogrenstipendiat

Håkan Mogrens stipendium ”för och till insatser för mänskligt välbefinnande” på 125 000 kronor tilldelas i år violinisten Johan Dalene.

Håkan Mogrens stipendium ”för och till insatser för mänskligt välbefinnande” på 125 000 kronor tilldelas i år violinisten Johan Dalene med motiveringen:

“Johan Dalenes spel kännetecknas av en stor känslighet och fantasi. Han månar om musikaliska detaljer på ett för sin ålder häpnadsväckande sätt. Trots sin ungdom har Johan Dalene redan visat att han har kapacitet att bli en svensk violinist av hög internationell klass.”

Priset delas ut vid akademiens högtidssammankomst den 25 november.

18-årige violinisten Johan Dalene har redan gjort stort intryck på den internationella scenen. Han framträder med ledande orkestrar och i de främsta konsertsalarna, både i Sverige och utomlands. Kommande säsonger inkluderar, förutom konserter med de mest framstående skandinaviska orkestrarna även konserter med Leipzig Gewandhaus Orchester och New Japan Philharmonic. Säsongen 2020/21 kommer han att vara Artist in Residence med Sveriges Radios Symfoniorkester.