Publicerad: 2015-10-26

Johanna Rudström tilldelas Håkan Mogren-stipendiet

Håkan Mogren-stipendiet ”för och till insatser för mänskligt välbefinnande” tilldelas mezzosopranen Johanna Rudström för hennes naturliga och vackert lyriska röst, starka sceniska intuition samt för hennes unika förmåga till musikalisk gestaltning.

Stipendiet är på 125 000 kr och delas ut vid Kungl. Musikaliska akademiens högtidssammankomst den 30 november.

Johanna Rudström har under föregående säsong gästat Operan i Genève där hon framträtt i rollen som La Styliste i Cherubinis Medea. Johanna har även kunnat ses på Kungliga Operans sen där hon gjort rollerna som Arsamenes i Händels Xerxes och Blomsterflicka i Parsifal. I somras medverkade hon i den nyskrivna operan Son of Heaven av japanska tonsättaren Moto Osada vid Vadstena-Akademien.

Johanna inleder hösten som Mercedes i Carmen vid Kungliga Operan vilket följs av Cherubin i Figaros Bröllop, Blomsterflicka i Parsifal, samt Den okända unga kvinnan i Medea tonsatt av Daniel Börtz, samtliga roller vid Kungliga Operan i Stockholm.

Johanna Rudström tog sin examen från Operahögskolan i Stockholm under våren 2014. Hon har tidigare studerat även vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och vid Musikhögskolan i Malmö. Under sommaren 2013 medverkade Johanna Rudström i Vadstena-Akademiens uppsättning av Marie Samuelssons Jorun orm i öga.

De roller hon studerat och framfört, helt eller delvis, på Operahögskolan innefattar Sextus i Titus mildhet, Rosina i Barberaren i Sevilla, Meg Page i Falstaff, titelrollen i Askungen, Octavian i Rosenkavaljeren, Kompositören i Ariadne på Naxos och Dorabella i Così fan tutte.