Publicerad: 2021-06-02

Kungl. Musikaliska Akademien gläntar på dörren till 250 år av svensk musikhistoria i Konserthuset Stockholms sommarutställning “Anda & konst”

Pressmeddelande 2021-06-02

Ledorden “Anda & konst” är titeln på årets upplaga av Konserthuset Stockholms årliga sommarutställning. I år är det Kungl. Musikaliska Akademiens 250 år i musikens tjänst som står i fokus. Utställningen öppnar den 29 juni 2021 och håller öppet hela sommaren.

Anda & konst – det är mottot för en akademi som varit verksam i musikens tjänst sedan 1771, då Gustav den III undertecknande Kungl. Musikaliska Akademiens instiftelsebrev. Sedan dess har musiklivet i Sverige genomgått en enastående utveckling. I Konserthusets sommarutställning med samma namn får besökare möta 250 år av Kungl. Musikaliska Akademiens främjande och arbete för musiklivet.

Konserthuset är glada att kunna presentera en så färggrann och rik sommarutställning! Utställningen bjuder på en bred variation”, säger konserthuschef Stefan Forsberg “Sveriges musik- och kulturliv lämnar ett tufft år bakom sig, och att få samlas kring Sveriges musikhistoria som både blickar bakåt och framåt känns speciellt.”, fortsätter han.

En rad historiska antikviteter tar plats i utställningen; allt från byster och medaljer till frimärken och vinylsamlingar. Även hundratals svenska musikprofiler som på sitt sätt bidragit till det svenska musiklivet medverkar - Alice Tegnér, Benny Andersson, Jenny Lind och Birgit Nilsson är några bland de välkända namn vars ansikten finns med i utställningen. Besökare kommer även ha möjlighet att lära sig mer om Kungl. Musikaliska Akademiens samtida projekt: tankesmedjan “Unga tankar om musik”, det nationella programmet “Sjungande barn” och satsningen “Levande musikarv”. Samtliga projekt kommer att ha varsin utställningsyta i utställningen.

“De senaste åren har Kungl. Musikaliska Akademien arbetat hårt för att bli en mer öppen och tillgänglig verksamhet som verkar för och tillsammans med Sveriges musikliv. Vi gläds över möjligheten att genom utställningen få glänta på dörren och låta allmänheten ta del av vårt arbete”, säger Kungl. Musikaliska Akademiens preses Susanne Rydén

“2021 är ett musikens år för alla! Vi hoppas att utställningen kommer lämna spår som får besökare att stanna upp och reflektera över musikens betydelse, både personligen och för samhället i stort.”, säger Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist

Utställningen Anda & Konst håller öppet mellan den 29 juni – 15 augusti samt helgerna 21 – 22 augusti,
28 – 29 augusti och 4 – 5 september mellan kl. 11.00 - 17.00

Om Konserthusets sommarverksamhet
Förutom jubileumsutställningen bjuder Sommar i Konserthuset Stockholm också på dagliga minikonserter med unga sommarmusiker med fri entré, samt guidade visningar om Konserthusets konstskatter, arkitektur, Nobelprisutdelningen samt utblick från Konserthusets takterass. Läs mer här Länk till annan webbplats.

Foto: Mats Lundqvist

Kontakt

Sanna Neumann, kommunikatör
E-post