Publicerad: 2023-06-08

Kyrkomusiken hotas – staten måste rycka in

Kyrkomusiken hotas när utbildningar inte längre har råd att ta emot studenter. Staten måste vara med och finansiera utbildningen, skriver debattörerna, däribland Kungl. Musikaliska Akademiens ständige sekreterare Fredrik Wetterqvist.

Våren och sommaren är en intensiv tid för musiken i landets kyrkor. Under påsken framför amatörer och professionella sida vid sida stora körverk av barockens mästare – Pergolesi, Händel, Bach.

I juni fylls kyrkorummen av skolklasser som tar våra mest älskade sommarpsalmer till hjälp för att fira vårterminens slut. Andra dagar rymmer samma kyrka sorg när en familj i begravningsgudstjänsten tar avsked av en älskad släkting till tonerna av Benny Anderssons Tröstevisa.

Den skatt som kyrkomusiken utgör tillhör inte enskilda kyrkosamfund, utan är ett gemensamt kulturarv som angår alla. En förutsättning för denna musikaliska rikedom och mångfald är en kår av utbildade kyrkomusiker. För att kunna vidmakthålla det rika musiklivet måste församlingarna kunna anställa välutbildade kyrkomusiker.

Omfattande pensionsavgångar hotar den musikaliska verksamheten i kyrkorna. Bristen på utexaminerade kyrkomusiker är redan stor och den ökar i snabb takt. Enligt Kyrkomusikernas riksförbund kommer hälften av Sveriges omkring två tusen kyrkomusiker gå i pension de kommande femton åren.

Läs hela artikeln här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs om Musiklyftet här.