Publicerad: 2021-10-13

Månadens bok – Sven-David Sandström

Kontroversiell, chockerande, naiv, gripande – omdömena om Sven-David Sandströms musik har varit många och skiftande. Författaren Per F. Broman berättar om Sandströms roller vid Kungliga Musikhögskolan och Indiana University, om verk som High Mass och Staden, och mycket mer.

Omdömena om Sven-David Sandströms musik har varit många under de runt femtio år som han var verksam som tonsättare. Han har beskrivits som kontroversiell och chockerande men också som naiv och gripande. Kolleger har kallat honom avfälling. Storslagna verk som rekviemet De ur alla minnen fallna, operan Staden och High Mass har skapat feta rubriker och hätska debatter, men han har också verkat i det lilla formatet med korta kompositioner, såsom hans många verk för Svenska kyrkan.

Per F. Broman har skrivit den första utförliga skildringen av Sandströms liv och verk. På ett inträngande vis lyckas han komma nära både tonsättaren och människan, en person som tillhör de mest inflytelserika i svenskt musikliv. Han är tonsättaren som inte lämnar någon oberörd.