Publicerad: 2009-11-23

Martin Fröst får Interpretpriset

Han är en trollkarl på sitt instrument. Karismatisk och orädd, vare sig det gäller klassisk repertoar eller nyskriven musik, ger han sig i kast med att förnya konsertformen och ständigt överraska publiken.

Nu tilldelas klarinettvirtuosen Martin Fröst Kungl. Musikaliska Akademiens Interpretpris 2009. Han har "som solist, kammarmusiker, utforskare och presentatör av både ny och traditionell repertoar, lagt världen för sina fötter. Han undersöker hela tiden nya sidor av den musikaliska kreativiteten och har inspirerat en rad tonsättare att skriva för honom. Verk som har blivit spännande och viktiga på klarinettrepertoaren."

Priset är på 100 000 kr och delas ut av H. M. Konungen vid Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst den 30 november. Dagen innan, söndagen den 29 november, kan man höra Martin Fröst tillsammans med Svante Henrysson och Roland Pöntinen på Musikaliska Akademien i serien Akademisöndagar. Den här gången hoppar trion över konserten och bjuder istället på ett musikaliskt fyrverkeri av enbart extranummer.

Interpretpriset instiftades av Kungl. Musikaliska Akademien 2007 och delas ut årligen till en artist eller ensemble på högsta konstnärliga nivå och som ses som en nyskapare på sitt instrument och/eller inom sin repertoar.

För mer information kontakta Kjell Ingebretsen 070-552 62 71.