Publicerad: 2018-10-22

Mats Larsson Gothe tilldelas det stora
Christ Johnson-priset 2018

Han tilldelas priset för orkesterverket ”… de Blanche et Marie …” Priset delas ut vid akademiens årliga högtidssammankomst den 26 november.

Det stora Christ Johnson-priset 2018 tilldelas Mats Larsson Gothe för orkesterverket … de Blanche et Marie … – Symfoni nr 3 med motiveringen: ”Med ett personligt musikaliskt språk, en osviklig formkänsla, lysande instrumentation och ett imponerande musikaliskt hantverk, för Mats Larsson Gothe med säker hand den stora symfoniska traditionen vidare i vår tid.”

Mats Larsson Gothe är en mycket väletablerad tonsättare i svenskt musikliv. Han tillägnades 2016 weekendfestivalen med Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholms konserthus och har erhållit en rad beställningar, nomineringar och utmärkelser. Symfoni nr 3 är ett verk som med sitt formspråk och sin omfattande duration på över 30 minuter ansluter till den stora symfoniska traditionen och därigenom lämnar ett viktigt bidrag till det svenska symfoniska skapandet anno 2018. Verket genomsyras av tematiskt arbete och instrumentationen är ytterst finessrik. Larsson Gothes djupa förståelse för vad som fungerar i en orkester gör klangbilden rik och varierad. Symfoni nr 3 är kronjuvelen i tonsättarens rika och välskrivna orkesterproduktion och kopplingen till hans prisbelönta opera "Blanche och Marie” bidrar till att vidga det symfoniska uttrycket.

Christ Johnson-prisen är Sveriges främsta belöningar för tonsättare och har utdelats sedan 1958. Det stora priset ges till ett orkesterverk komponerat under senare år efter förslag från en särskild priskommitté. Verket kan vara en solokonsert eller innehålla vokala och/eller elektroakustiska inslag. Det mindre priset skall ges till en yngre löftesrik tonsättare (icke studerande) för en komposition som motsvarar samma kriterier som det stora priset.

http://www.matslarssongothe.com/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.