Publicerad: 2023-06-28

Matthew Peterson tilldelas Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris 2023

Årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris om 100 000 kr tilldelas Matthew Peterson. Priset delas ut på årets Alfvéndag på Alfvéngården i Tibble, Leksand. Pianisten och tonsättaren Carin Malmlöf-Forssling grundade 2002 en stiftelse i sitt eget namn med syfte att stimulera det svenska konstmusiklivet. Detta sker i första hand genom utdelandet av ett pris till en svensk tonsättare, genom Kungl. Musikaliska Akademiens försorg.

Matthew Peterson mottar årets Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris med motiveringen: för sitt rika och originella konstnärskap. Som svensk tonsättare uppväxt i USA förenar Peterson i sin musik North Dakota med Dalarna och skapar verk som är på samma gång avskalade och uttrycksfulla; frihet uppnås genom begränsning. Matthew Peterson är en konstnär som gräver där han står och når fram till en musik som lämnar utrymme för både utövaren och lyssnaren, en musik som tycks fortsätta att klinga även i tystnaden.

Matthew Peterson är född 1984 i amerikanska North Dakota och studerade komposition för Sven-David Sandström vid Indiana University. Hans musik spänner från lyriskt klangliga körverk till färgstark orkestermusik och samtidskritiska kammaroperor. Hans genombrott kom 2014 då han prisades både i Sverige och USA för ett flertal verk.

Foto: Johan Bergmark

Länk till pressbild. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt:

Lova Wallerö, Press- och kommunikationsansvarig
0707630565
lova.wallero@musikaliskaakademien.se