Publicerad: 2024-04-17

Mikael Wiehe får Olle Adolphsons minnespris

Olle Adolphsons minnesfond i Kungl. Musikaliska Akademien har beslutat att tilldela Mikael Wiehe årets minnespris för betydande insatser på visdiktningens område. Prissumman på 75 000 kronor delas ut på Olle Adolphsons födelsedag den 2 maj. Då belönas också Jenny Almsenius med ett stipendium på 25 000 kronor.

”Under mer än femtio år som sångskapare och artist har Mikael Wiehe – envist trogen sina ideal och sin konst – hållit upp en spegel för oss svenska andraklasspassagerare så att vi kan se oss själva i ansiktet”, lyder delar av juryns motivering.

Mikael Wiehe, född 1946 i Stockholm, är en svensk musiker, sångare, textförfattare och kompositör. Hans musik är stadigt rotad i melodisk anglosaxisk 1960-talspop, med influenser från dixieland och Music hall. Sin musikerbana inledde Wiehe för drygt sextio år sedan som saxofonist i ett tradjazzband i Malmö. Sedan dess har han med Hoola Bandoola Bands komplicerade och utmanande texter på svenska (skånska), översättningar av Bob Dylan och Leonard Cohen såväl som egensignerade mästerverk som ”Flickan och kråkan och ”Titanic (andraklasspassagerarens sista sång)” lagt grunden för en lång och gedigen karriär.

Årets Olle Adolphsonstipendiat heter Jenny Almsenius, född 1984 i Göteborg och uppväxt i Varberg. Efter två album med egenskriven musik kom 2023 Medan natten sänkte sin sammet - Jenny Almsenius sjunger Povel Ramel. Sedan releasekonserten på Fasching i Stockholm har Almsenius och hennes musiker framträtt runt om i landet. Årets stipendiat har även varit programvärd för Sveriges Radios ”Min stora svenska visbok” och samarbetat med flera namnkunniga artister. Hon tilldelas årets Olle Adolphsonstipendium med motiveringen: ”med charm och förmåga att gestalta både humor och allvar har hon sjungit sig in i mångas hjärtan.”

Om Olle Adolphsons minnespris
Utdelas till minne av kompositören, textförfattaren och vissångaren Olle Adolphson. Priset ges för betydande insatser inom visdiktningens område.

I prisnämnden för Olle Adolphsons minnespris 2024 finns: Mats Bergström (ordförande), Lisa Nilsson, Johan Norberg, Carin Kjellman och Carsten Palmær.

Läs mer om Olle Adolphsons minnespris

Foto Mikael Wiehe: Adam Haglund
Foto Jenny Almsenius: Tina Axelsson

 

Presskontakt:

Lova Wallerö
Kommunikationsansvarig
lova.wallero@musikaliskaakademien.se
0707630565