Publicerad: 2016-03-21

Monica Dominique prisad

Olle Adolphsons minnespris för år 2016 har tilldelats kompositören och artisten Monica Dominique som i och med detta blir 50 000 kronor rikare. Samtidigt får sångensemblen Amanda från Göteborg årets Olle Adolphsonstipendium – 20 000 kronor. Utdelning sker den 2 maj.

Monica Dominique är med rätta berömd för sin mångsidighet: jazzsolist, sångerska, klassiskt skolad pianist, arrangör, skådespelerska, kabaréartist, TV-underhållare, kompositör.

Hon debuterade som fyraårig pianist i ”Barnens brevlåda” och utbildade sig till musikdirektör vid Akademien i Stockholm. Hon har spelat jazz med brodern/basisten Palle Danielsson, franska 1900-talskompositörer, fyrhändigt med maken Carl-Axel Dominique, radikal rock med Carl-Axel, Tommy Körberg och Jojje Wadenius i Solar Plexus.

Monica Dominiques yrkesbana täcker in fem decennier av högklassig svensk underhållning. Hon sjöng i Gals and Pals, spelade revy med Allan Edwall, Hans Alfredson och Tage Danielsson, komponerade både eurovisionsschlager och signaturmelodin till ”Aktuellt” och roade publiken i lekprogram på TV.
Med andra ord har Monica Dominique en meritlista som ledigt skulle räcka till tre-fyra svenska artister av normal storlek.

Det hör till saken att hon behandlar alla de vitt skilda genrer hon verkar i med samma konstnärliga allvar. Mångsidighet är något annat än inkonsekvens och inställsamhet. Monica Dominique uttrycker sig på många olika musikaliska språk, men alltid med en personlig dialekt. Hennes vismelodier har tydliga rötter i vad som för femtio år sedan kallades modern jazz - det hörs på de avancerade harmonierna.

I detta sammanhang är det på sin plats att påminna om de både musikaliskt och textmässigt intelligenta kabaréerna i vilka hon också samarbetat med Lars Forssell, Anna Roll, Anders Linder och Monica Nielsen.
I år valdes Monica Dominique in i ”Swedish Music Hall of Fame”, en utmärkelse som det nu är oss en glädje att komplettera med Olle Adolphsons minnespris.


”Amatör” kan översättas med ”älskare” och ”Amanda” betyder ”hon som må älskas”. Sångensemblen Amanda från Göteborg består enligt egen utsago av musiker, skådespelare, läkare, lärare, systemanalytiker samt en och annan konstnär som kör taxi och en stickbloggare. Sedan 1981
har gruppen ägnat sig åt att tänja och överskrida gränserna mellan körsång, teater och dans.

Amanda blandar ljuv stämsång med rytanden, vrål, stampningar och grymtanden och kommer sålunda den jordiska kärleken närmare än vad flertalet andra vokalensembler förmår - eller önskar. En värdig mottagare av 2016 års Olle Adolphsonstipendium.

För mer information kontakta:
Per B. Adolphson 070-580 75 18, per@adolphson.se