Publicerad: 2023-05-15

Nu öppnar anmälan till EEA24

Idag öppnar anmälan till Eric Ericson Award, en internationell tävling för unga kördirigenter på högsta nivå. Tävlingen äger rum i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen den 23-26 oktober 2024 där de tävlande får leda Radiokören i finalen. Den totala prissumman uppgår till 150.000 kronor och vinnaren får leda konserter med ett flertal framstående radiokörer inom EBU under kommande konsertsäsonger. Sammantaget gör det Eric Ericson Award till den mest prestigefulla tävlingen för kördirigenter i världen. Arrangörer är Sveriges Radio, i samarbete med Kungl. Musikaliska Akademien.

Över 90 unga dirigenter från hela världen anmälde sig till Eric Ericson Award 2021. Åtta tävlande valdes ut till finalerna i Stockholm och till sist stod Krista Audere från Lettland som vinnare.

- Eric Ericson Award har förmågan att förändra livet för dig som kördirigent. Det är en tävling som garanterar framgång och en total förändring för vinnarens professionella karriär. Eric Ericson Award har gjort hela skillnaden för mig! säger Krista Audere, vinnare av Eric Ericson Award 2021.

- Det här priset är vårt sätt att uppmuntra unga dirigenttalanger att verka i Eric Ericsons anda – med en passion för traditionen och en nyfikenhet på den samtida musiken. Sveriges Radio är än idag den största beställaren av ny musik i Sverige. Vi vill på det här sättet bidra till en stark återväxt för körsång och kördirigenter, säger Staffan Becker, konserthuschef i Sveriges Radios konserthus Berwaldhallen.

- Genom sin enastående körgärning stärkte Eric Ericson Sveriges ställning som sjungande nation. Med Eric Ericson Award håller vi traditionen levande och ger en ny generation kördirigenter förutsättningar till en internationell karriär. Kungl. Musikaliska Akademien är mycket stolta över att stå bakom priset, säger Susanne Rydén, preses för Kungl. Musikaliska Akademien.

Anmälan till Eric Ericson Award 2024 är öppen från 15 maj 2023 till och med den 1 mars 2024, via ericericsonaward.se och är öppen för alla kördirigenter upp till 35 år.

Läs pressrelease här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt:

Lova Wallerö
Press- och kommunikationsansvarig
lova.wallero@musikaliskaakademien.se
0707630565